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LEGAL ETHICS OPINION 991  CONFLICT OF INTEREST – ATTORNEY  
      AS MEMBER AND COUNSEL OF  
      LOCAL CHAMBER OF COMMERCE. 
 
 
   Your inquiry is whether you can become counsel for the local Chamber of Commerce 
and at the same time represent your client against one of the members of the Chamber of 
Commerce. You also indicated that you would be representing the Chamber of 
Commerce as a separate, distinct corporation and not its members. 
 
   Disciplinary Rule 5-101(A) [DR:5-101] provides, “a lawyer shall not accept 
employment if the exercise of his professional judgment on behalf of his-client may be 
affected by his own financial, business, property, or personal interest, except with the 
consent of his client after full and adequate disclosure under the circumstances.” The 
Committee concludes that it would be appropriate for you to determine which of your 
clients, if any, are members of the Chamber of Commerce and disclose to them the offer 
you have received to represent the Chamber of Commerce and make the Chamber aware 
of those clients that you represent who are members. 
 
   Disciplinary Rule 5-105(A) [DR:5-105] provides, “a lawyer shall decline proffered 
employment if the exercise of his independent professional judgment in behalf of a client 
will be or is likely to be adversely affected by the acceptance of the proffered 
employment, except to the extent permitted under DR:5-105(C).” DR:5-105(C) states, “in 
the situations covered by DR:5-101(A) and (B) a lawyer may represent multiple clients if 
it is obvious that he can adequately represent the interest of each and that each consents 
to the representation after full disclosure of the possible effect of such representation on 
the exercise of his independent professional judgment on behalf of each.” You have not 
offered the Committee any facts which suggest that this particular Disciplinary Rule is 
applicable but because of the nature of your representation in this case and the possibility 
of multiple client representation we bring this particular Disciplinary Rule to your 
attention. 
 
   One other point: the Committee believes you should examine carefully your own status 
with the Chamber of Commerce and whether you or your partners will be or are members 
of the organization which you seek to represent. The status of you or your partners as 
members of the Chamber of Commerce may materially affect the position that you take 
as counsel to the Chamber of Commerce. Accordingly, the Committee believes that the 
issues it has addressed as concerns related to your inquiry should be addressed prior to 
your undertaking any representation of the Chamber of Commerce. 
 
   Based on the facts presented the Committee has attempted to provide you with some 
guidance as you consider your representation of the local Chamber of Commerce. 
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