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The facts of your letter are incorporated in this letter for the sake of brevity: 
 
   For approximately ten years, I have been a sole practitioner in the private practice of 
law in Fairfax County, Virginia. In March of 1986 I was offered, and accepted, the job of 
general counsel with * * *, a small accounts receivable lender in Northern Virginia. 
Pursuant to a written employment contract, I was to work twenty hours per week for the 
corporation and the remaining time for my private practice. My compensation included 
salary, office, secretarial services, telephone and all other office overhead. 

 
   In approximately July, 1987, the corporation was unable, or unwilling, to pay my 
salary. It appeared at that time that the corporation was out of business or would be out of 
business in the very near future. The corporation had a piece of litigation which was of 
importance to it. The litigation was handled by an outside counsel at the trial level. The 
case needed to be appealed. A notice of appeal had been filed by the outside counsel; 
however, outside counsel notified all, that he would not represent the client any further. 
The president of the corporation insisted that I handle the litigation on appeal to the 
United States Circuit Court for the Fourth Circuit as part of my duties with * * *. Since * 
* * had ceased operations, and it did not appear that it was able to function in the future, I 
agreed to enter my appearance in the case only upon the following conditions: 
 

1. That all salary due to me would be paid. 
 
2. That my secretary's salary would be paid. 
 
3. That $5,000.00 be put into my escrow account to provide enough funds for all 
out of pocket costs, including transcripts, printing, etc. 
 
4. That a financially responsible party sign a retainer agreement with me 
providing for the payment of my fees in the event I was required to handle the 
case other than as a * * * employee whether the corporation went out of business 
or I terminated my relationship for whatever reason. 

 
   * * * borrowed $9,060.00 to accommodate paragraphs 1, 2, and 3 above. At the time 
this was accomplished, my secretary had been paid for the time she worked until she quit 
the corporation. I placed five thousand dollars ($5,000.00) in trust and the remaining four 
thousand ninety six dollars ($4,096.00) was, by agreement, paid to me as part of the 
salary owed. It did not pay all of the salary owed. No retainer agreement was provided 
with someone who would be financially responsible. In the absence of a retainer 
agreement, I orally stated to the president of the corporation that I would enter my 
appearance in the case (time was critical) provided that I was authorized to draw from the 
escrow account for monies owed to me and provided the corporation endorsed an order 



authorizing me to withdraw from the case in the event I determined that I would not be 
paid, or there was some other conflict prohibiting me from handling the case further. 

 
   On August 5, 1987 1 terminated my employment with * * *. At that time * * * owed 
me substantial sums of money for salary, vacation time, and other compensation (such as 
the cost for secretarial services from the date of my secretary's quitting to August 5, 
1987). 

 
   In August of 1987, the United States Court of Appeals granted my motion to withdraw 
as counsel. I was advised in late September, 1987, that the corporation intended to obtain 
the services of other counsel. The president of the corporation requested that I forward 
the file to him along with the monies in the trust account. I have forwarded the file, but 
have refused to forward the monies in the trust account. I claim that I have a setoff in 
excess of the amount in the trust account for monies due to me. I am confident that, if I 
turn over the trust account funds to the corporation, I will never see any payment of the 
monies due to me. The corporation has not done any business in more than a year, has 
judgments against it in excess of three million dollars and has had all of its furniture, 
typewriters, etc., sold by sheriff's auction. The corporation exists only in its litigation files 
and has one employee, that is, the president of the corporation, who is nominally 
operating the corporation out of his home. The corporation does not transact any 
business. 

 
   You wish to know whether you may withhold payment of trust monies which the 
corporation has requested absent an agreement with the corporation or a court order. 
 
   DR:9-102(B)(4) [DR:9-102] provides that “a lawyer shall promptly pay or deliver to 
the client or another as requested by such person the funds, securities, or other properties 
in the possession of the lawyer which such person is entitled to receive” (emphasis 
added). Absent an agreement or a court order between you and the corporation which 
states that your fees may be paid from the trust, the trust monies belong to the corporation 
because the monies were deposited for the specific reason of paying the costs of 
litigation. The Committee opines that it would be improper for you to withhold the trust 
monies absent a prior agreement from the corporation because the corporation is entitled 
to receive these monies. 
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   Editor’s Note. – The asterisks in the opinion above represent deletions made to protect 
the confidentiality of the parties. 
 


