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LEGAL ETHICS OPINION 984  ADVERTISING/REFERRAL FEES. 
 
 
   You advise that a lawyer approaches one or more auto body shops and/or tow truck 
operators and offers to pay a nominal sum ($0.50 or $1.00) for the rental usage of the 
customer list/mailing list of the particular auto body or tow truck company. The lawyer 
then mails a brochure detailing the fact that, among other things, he specializes in 
handling auto accident/personal injury claims. You wish to know whether the payment of 
$0.50-$1.00 per name for the rental of the mailing list for marketing purposes of auto 
body/tow truck customers is violative of prohibitions on payment of referral fees. 
 
   Disciplinary Rule 2-103(D) [ DR:2-103] states that "a lawyer shall not compensate or 
give anything of value to a person or organization to recommend or secure his 
employment by a client, or as a reward for having made a recommendation resulting in 
his employment by a client, except that he may pay for public communications permitted 
by DR:2-101 and the usual and reasonable fees or dues charged by a lawyer referral 
service." 
 
   Ethical Consideration 2-7 [ EC:2-7] states that, "A lawyer should not compensate 
another person for recommending him, for influencing a prospective client to employ 
him, or to encourage future recommendations, except that he may pay for advertisements 
and other public communications, for participation in legal referral services, or for lawful 
prepaid legal services plans or legal services insurance." 
 
   As long as the auto body shops and tow truck drivers do not recommend the lawyer's 
services, attempt to influence clients to employ the lawyer or encourage future 
recommendations of the lawyer, the provisions of DR:2-103(D) and EC:2-7 would not be 
violated. 
 
   Therefore, the Committee believes that it is not unethical for a lawyer to pay an auto 
body shop and/or tow truck operator a nominal fee for rental usage of the 
customer/mailing list so that the lawyer may mail the customers a brochure detailing the 
lawyer's services. The lawyer, however, must abide by the provisions of Canon 2 dealing 
with solicitation when writing to the customers. 
 
   You mention in your inquiry that the attorney is holding himself out as a specialist. See 
DR:2-104(A), which states, "a lawyer shall not hold himself out publicly as, or imply that 
he is, a recognized or certified specialist except in accordance with either DR:2-101, 
DR:2-102, DR:2-103 or DR:2-104(A)(1), (2) and DR:2-104(B)." 
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