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LEGAL ETHICS OPINION 982  REAL ESTATE – RELEASE OF TRUST. 
 
 
   Your office handles a large volume of real estate closings. At times, title reports 
indicate that a trust which should have been released in a prior settlement was not 
released. When the previous settlement attorney is contacted, he assures your law firm 
that the previous trust has been paid. When your firm has requested a formal release of 
record, you have, at times, received a certificate of satisfaction and lost note affidavit 
pursuant to Virginia Code § 55-66.1:4. The previous settlement attorney will sign as 
noteholder and attach a form affidavit asserting the note has been lost or destroyed and 
cannot be produced. You wish to know whether or not it is ethical for a settlement 
attorney, who is confident he has paid a note, to proceed with a release as described 
above or if the attorney has a duty to bring a petition pursuant to Virginia Code § 55-66.5 
or obtain a release in some fashion other than the method described above. 
 
   Disciplinary Rule 7-102 [ DR:7-102] states that a lawyer shall not "knowingly make a 
false statement of fact or law." 
 
   The Committee feels it is unethical for a lawyer to assert he is noteholder when the 
lawyer does not have the note in his possession.  
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