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LEGAL ETHICS OPINION 945  LAW FIRM – “OF COUNSEL”   
      ARRANGEMENT  BETWEEN FIRMS. 
 
 
   Two separate and independent law firms have reached an agreement whereby the two 
will become “of counsel” to each other. The two firms practice entirely different areas of 
law and the agreement provides that the association between the two would be 
“complementary.” The letterhead of the respective firms will list the other firm as “of 
counsel” by firm name only without listing individual attorneys. Work would be referred 
between the two firms; in some instances both firms will perform work, in other instances 
only one firm will perform the work. In either situation, the referring firm will be entitled 
to a fee of 10% of the gross billings of the firm actually doing the work, regardless of 
whether or not the referring firm actually did any work. For all matters referred, both 
firms will assume responsibility to the client for the specific work referred. The client 
will not be asked for consent to referral of work since both firms would be considered the 
same firm. The client will also not be informed of the 10% fee arrangement between the 
two firms. In addition, each firm will be independently liable for its own separate work 
for which the other firm is not called in. 
 
   It is improper, given the above, for each firm to list the other firm's name on its 
letterhead as “of counsel.” 
 
   It is also improper for the two firms to permit a 10% origination fee. The committee, by 
this opinion, retracts the statement of LE Op. 442 which indicates that DR:2-105(D) is 
not applicable to associates and those listed as “of counsel.”  [DR:2-102(A), 
DR:2-105(D) LE Op. 442] 
 
Committee Opinion 
June 10, 1987 
 
   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.5(e) permits fee sharing between lawyers in 
different firms provided the client consents and the fee is reasonable.  The referring 
attorney may charge a fee for referring a case to another lawyer without further 
participation in the client’s matter. 
   Rule 1.5(e) does not require that a lawyer sharing in fees also share responsibility, thus 
allowing “referral fees” if the client consents after full disclosure. 
 


