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LEGAL ETHICS OPINION 1789 CLIENT FILE – WHETHER AN ATTORNEY 
CAN REFUSE TO RELEASE INFORMATION 
AND MEDICAL REPORTS TO CLIENT AT HIS 
REQUEST. 

 
   Your request presented a hypothetical situation involving a lawyer representing a client before 
the Social Security Administration.  The client is seeking disability benefits under Title II of the 
Social Security Act.  The client has disabling mental impairments affecting both personality and 
judgment.  In the course of this representation, the attorney secured a copy of a report developed 
by the client’s treating psychologist.  The psychologist had prepared the report specifically at the 
direction of the client’s long-term disability insurance carrier to determine the client’s eligibility 
for those benefits.  The carrier paid for the report.  
 
   The attorney’s standard practice is to have the client secure the report directly from the 
evaluator so that the evaluator can discuss with the patient the implications of any findings or 
opinions expressed in the medical records.  However, in the present instance, the carrier directed 
the psychologist not to release a copy of the report to the client.  The psychologist refuses to 
authorize release of the report to the client; the attorney cannot ascertain whether this is for 
medical reasons or due to the carrier’s instructions.  The attorney is mindful of the client’s right 
to obtain the record from his own Social Security file were he to so request. 
 
   Under the facts you have presented, you have asked this Committee to opine as to the 
following questions: 
 

1. Is a medical record obtained in the course of litigation and submitted to the 
tribunal in support of the client’s case part of the “client’s file” requiring 
disclosure to the client pursuant to Rule 1.16(e)? 

 
2. Can the insurance carrier and/or the psychologist prohibit the lawyer from 

providing this report to the client? 
 
   When a lawyer’s client requests the contents of the file, the appropriate response for the lawyer 
hinges on whether the representation has terminated.  The ethical duty of response to such a 
request varies depending on whether the requester is a current or a former client.  During the 
course of the representation, an attorney’s duty to provide information to his client is governed 
by Rule 1.4(a), regarding communication.  However, upon termination of the representation, the 
lawyer must follow the directives of Rule 1.16(e) regarding the disposition of the client’s file. 
 
   Throughout representation of a client, Rule 1.4 requires the attorney to ensure proper 
attorney/client communication, outlined as follows: 
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RULE 1.4 Communication 
 

(a) A lawyer shall keep a client reasonably informed about the status of a 
matter and promptly comply with reasonable requests for information. 
 

(b) A lawyer shall explain a matter to the extent reasonably necessary to 
permit the client to make informed decisions regarding the representation. 
 

(c) A lawyer shall inform the client of facts pertinent to the matter and of 
communications from another party that may significantly affect settlement or 
resolution of the matter. 

 
   Generally, the rule does not direct the means by which an attorney may “keep a client 
reasonably informed.”  Depending on the circumstances, information may reasonably be 
provided, for example, at a meeting, in a telephone call, in a letter or other document, or via e-
mail correspondence.  Nevertheless, the rule requires more than just this general duty to keep the 
client reasonably informed; the lawyer is also required to “promptly comply with reasonable 
requests for information.”  A client’s request for a copy of a particular document or documents in 
the file must be considered in light of that duty.  While a lawyer may not be required to provide 
all file contents whenever requested, the lawyer must be sure to comply with 1.4(b) in 
responding to any reasonable client request for documents during the course of the 
representation.  Additionally, the Committee notes that the attorney also has a duty to the client 
under Rule 1.15(c) to return client property received by the attorney to the client upon request.   
 
   The lawyer’s obligations regarding file contents change upon termination of the representation.  
Rule 1.16 governs the termination of an attorney/client relationship.  Paragraph (e) of that rule 
specifically addresses a lawyer’s obligations regarding provision of file contents to a client upon 
request at the end of the representation.  That paragraph states as follows: 

 RULE 1.16 Declining Or Terminating Representation 
 

(e)  All original, client-furnished documents and any originals of legal instruments 
or official documents which are in the lawyer's possession (wills, corporate 
minutes, etc.) are the property of the client and, therefore, upon termination of the 
representation, those items shall be returned within a reasonable time to the client 
or the client’s new counsel upon request, whether or not the client has paid the 
fees and costs owed the lawyer.  If the lawyer wants to keep a copy of such 
original documents, the lawyer must incur the cost of duplication.  Also upon 
termination, the client, upon request, must also be provided within a reasonable 
time copies of the following documents from the lawyer's file, whether or not the 
client has paid the fees and costs owed the lawyer: lawyer/client and lawyer/third-
party communications; the lawyer's copies of client-furnished documents (unless 
the originals have been returned to the client pursuant to this paragraph); 
transcripts, pleadings and discovery responses; working and final drafts of legal 
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instruments, official documents, investigative reports, legal memoranda, and other 
attorney work product documents prepared or collected for the client in the course 
of the representation; research materials; and bills previously submitted to the 
client.  Although the lawyer may bill and seek to collect from the client the costs 
associated with making a copy of these materials, the lawyer may not use the 
client's refusal to pay for such materials as a basis to refuse the client's request.  
The lawyer, however, is not required under this Rule to provide the client copies 
of billing records and documents intended only for internal use, such as 
memoranda prepared by the lawyer discussing conflicts of interest, staffing 
considerations, or difficulties arising from the lawyer-client relationship. The 
lawyer has met his or her obligation under this paragraph by furnishing these 
items one time at client request upon termination; provision of multiple copies is 
not required. The lawyer has not met his or her obligation under this paragraph by 
the mere provision of copies of documents on an item-by-item basis during the 
course of the representation. 
 

   The thrust of this rule is to require an attorney to provide the file at the termination of the 
representation, upon request of the client, one time.  Paragraph (e) specifically addresses how to 
handle the client’s file, with language breaking file contents into three categories.   
 
   The first is “all original, client-furnished documents and any originals of legal instruments or 
official documents.”  Those documents are deemed to be the client’s property; the attorney must 
unconditionally return them to the client upon request.  While the attorney may make a copy of 
such documents for his own use, he may not charge that copying expense to the client. 
 
   The second category includes lawyer/client and lawyer/third-party communications, copies of 
client-furnished documents (unless the original has already been returned), working and final 
drafts of legal instruments, official documents, investigative reports, legal memoranda, and other 
attorney work product documents prepared or collected for the client, research materials, and 
copies of prior bills.  For this second category, a lawyer may charge the client for the expense of 
the lawyer’s making a copy of the items for his own retention.  However, the attorney may not 
condition the release of the documents upon the client’s prepayment of copying expenses.  
 
   A third category presented in Rule 1.16(e) includes copies of billing records and documents 
intended only for internal use, such as memoranda prepared by the lawyer discussing conflicts of 
interest, staffing considerations, or difficulties arising with the attorney/client relationship.  A 
lawyer is not required to provide those items to the client.   
 
   In applying paragraph (e)’s categories to the medical report at issue, the key category is the 
second one.  That category in paragraph (e) includes “documents prepared by or collected for the 
client in the course of the representation.”  That language clarifies that the directive of the 
provision applies not only to material developed by the attorney himself but also to those 
documents obtained from others for the representation.  A medical report from the client’s 
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treating psychologist is just such a document.  Thus, the Committee opines that this medical 
report is part of the client file for purposes of Rule 1.16(e).   
 
   This request questions further whether either the carrier or the doctor can prohibit the attorney 
from providing the client with a copy of this report.  In considering that question, this Committee 
references its previous opinion regarding carrier directives to insureds’ attorneys.  See, LEO 
1723.  In that opinion, which dealt with a carrier’s directives to an insured’s attorney to work 
with certain limitations on the scope of representation, the Committee noted that the attorney 
must remain mindful that he represents the insured, not the carrier.   Accordingly, in rejecting the 
attorney’s acceptance of the restrictions, the Committee noted: 
 

[I]t is ethically impermissible for an attorney to agree to an insurance carrier’s 
restrictions on the right of the insured absent full disclosure and consent of the 
client at the outset of the representation and absent a determination that the 
client’s rights will not be materially impaired by the restrictions. 
 

   Similarly, the present attorney must be mindful of the fact that he represents the patient, and 
not the carrier or the psychologist.  This attorney should not follow the instruction of these 
nonclients to breach the attorney’s ethical duties owed to his client, such as provision of file 
contents pursuant to Rule 1.16(e). 
 
   The Committee notes that while question two does not make express mention of mental health 
concerns as the reason for the psychologist’s directive in this matter, the facts in the hypothetical 
do raise that possibility.  Were the attorney to determine that the psychologist wants to preclude 
client access to the report out of concern for the effect on the client of such disclosure, the 
attorney may wish to consider whether Rule 1.14 is implicated in his situation.   
 
   Rule 1.14 provides guidance to an attorney with a client with impairment.  In particular, the 
rule allows an attorney to take protective action with regard to his client under certain 
circumstances when the client cannot act in his own interest.  The limited facts presented do not 
allow for analysis of whether Rule 1.14 is triggered in this particular situation.  However, the 
Committee does note that while an attorney may never withhold a medical report from a client 
merely at the request of some other party, in rare instances, an attorney may appropriately 
consider whether the client is able to act in his own interest with respect to requesting the 
information.    
 
   The Committee further notes that the conclusions drawn in this opinion are only those within 
the purview of this Committee to interpret the Rules of Professional Conduct.  Comment 11 to 
Rule 1.16 states that “the requirements of paragraph (e) should not be interpreted to require 
disclosure of materials where the disclosure is prohibited by law.”  Interpretations of authority 
other than the Rules of Professional conduct would be beyond this Committee’s purview.  
Accordingly, this opinion does not address legal questions of permissibility of disclosure of 
medical records under legal authority such as Virginia Code §§8.01-413 and 32.1-127.1:03 or the 



Committee Opinion 
February 20, 2004 
 

Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, Pub. L. No. 104-191, 42 U.S.C. 
1301 et. seq. 
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
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