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1Code of Virginia § 15.1-7.2(A)[11] [see now § 15.2-1507] permits the aggrieved 
employee or the City Administration to file a petition in circuit court for an order 
requiring implementation of the Personnel Board’s decision. 

LEGAL ETHICS OPINION 1683  CONFLICT OF INTEREST; CONSENT  
      REQUIRED WHEN CITY ATTORNEY 
      REPRESENTS DEPARTMENT/AGENCY  
      IN GRIEVANCE HEARINGS AND IN 
      ADOPTING AND AMENDING  
      PERSONNEL RULES. 
 
 
   You have presented a hypothetical situation involving a Board created by the City 
Charter to hear grievance appeals and to adopt and amend the City's personnel rules. In 
the grievance hearings, the Board is represented by independent counsel whereas the City 
Attorney represents all administrative departments and agencies of the City ("City 
Administration") in those hearings. The City Attorney then represents the City 
Administration in any court challenges to the decisions in these hearings. The City 
Attorney also represents the Board in adopting and amending personnel rules. The City 
Attorney has made it clear to the Board that he represents the Board only in this capacity 
and not in grievance matters. In the past, the Board and the City Administration have 
consented to both representations. However, two new members of the Board have 
indicated they believe this arrangement constitutes a conflict of interest. The Board has 
not voted on this issue since acquiring these new members. Additionally, the City 
Administration has strongly disagreed with some grievance decisions made by the Board. 
 
   Under the facts you have presented, you have asked the Committee to opine as to 
whether the City Attorney's involvement in representing the City Administration and the 
Board constitutes a conflict of interest and, if so, does the past consent of the Board and 
the City Administration remain effective in curing that conflict. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rule relative to your inquiry is DR:5-
105(C), which states that an attorney may represent multiple clients where the exercise of 
his professional judgment may be adversely affected only if it is obvious that he can 
adequately represent the interest of each and if each consents to the representation after 
full disclosure of the possible effect of such representation on the exercise of his 
independent professional judgment on behalf of each. 
 
   The question presented, of course, is whether the City Attorney's representation of the 
City Administration before the Personnel Board in defending employee disciplinary 
grievances will or is likely to affect adversely his independent professional judgment on 
behalf of, or dilute his loyalty to, the Board as its counsel in personnel rulemaking 
decisions. DR:5-105(A). 
 
   In the facts you present, the Committee believes that a threshold question is whether the 
City Administration and the Board are actually separate clients. Resolution of such a 
question is a legal matter outside the scope of this Committee's responsibilities. 
Assuming for purposes of  DR:5-105 that the City Administration and the Board are 
separate clients, in the context of the initial employee grievance hearing, the Committee 



Committee Opinion 
September 23, 1996 
 

1Code of Virginia § 15.1-7.2(A)[11] [see now § 15.2-1507] permits the aggrieved 
employee or the City Administration to file a petition in circuit court for an order 
requiring implementation of the Personnel Board’s decision. 

has no basis to believe that the City Attorney's representation of the City Administration 
will be or is likely to be adversely affected by his representation of the Board. The 
Committee is of the view that the interests of the City Administration and Board are not, 
in fact, adverse.  The adverse parties in this scenario are the City Administration and the 
grievants. The Board is merely the dispute resolution system available for those parties; 
the Board itself does not have an interest in the various grievances. 
 
   Thus, in the situation of defending an employee grievance before the Board, the City 
Attorney does not need to obtain the consent contemplated in DR:5-105(C). 
 
   Similarly, if an employee appeals the Board's decision in circuit court,  /1 it would not 
be improper for the City Attorney to represent the City Administration's interests. In such 
an instance, the City Attorney would be seeking to uphold the Board's decision, and the 
interests of the City Administration and the Board would not be adverse. Thus, under 
these circumstances, the City Attorney does not need the consent of the parties. 
 
   The situation is different, however, when the City Administration, represented by the 
City Attorney, challenges in Circuit Court a rule adopted by the Board, or asserts that the 
Board acted without authority in the promulgation of a personnel rule at issue. Then, the 
City Attorney having represented the Board in its consideration and adoption of the rule 
cannot represent the City Administration in contesting the rule. In that limited situation, 
the substance of his representation of the Board conflicts with his representation of the 
City Administration, regardless of whether the Board is a party in the Circuit Court 
proceeding. Moreover, it is not obvious that the City Attorney can adequately represent 
both clients with independent judgment and undiluted loyalty. Therefore, even if the 
Board and the City Administration were to consent, the consent would be ineffective to 
cure the actual conflict of interest in this multiple representation scenario. See LE Op. 
1408. 
 
   However, the Committee opines that there is no conflict under DR:5-105 if the City 
Attorney, on behalf of the City Administration, merely challenges the Personnel Board's 
application of rules to the facts of the particular grievance, or challenges the Board's 
decision in a particular case, since those matters are not substantially related to any 
advice given by the City Attorney to the Board. 
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