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LEGAL ETHICS OPINION 1376  ADVERTISING AND SOLICITATION –  
      NAME OF LAW FIRM: RETAINING  
      RETIRED PARTNER’S NAME IN FIRM  
      NAME. 
 
   You have indicated that you retired from the practice of law effective January 1, 1990 
and that you established legal residence out of state. You further advise the Committee 
that your former firm wishes to retain your name within the firm name while showing 
you on the letterhead as “Retired,” and that you will no longer have any financial or other 
interest in the firm's business. Finally, you indicate that you expect to transfer your 
Virginia State Bar membership to a “Retired” status. 
 
   You have asked that the Committee opine as to the propriety of your former firm 
retaining your name. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rule to the question you raise is DR:2-
101(A), which prohibits a lawyer or law firm from using or participating in the use of any 
form of public communication if such communication contains a false, fraudulent, 
misleading, or deceptive statement or claim. In addition, Disciplinary Rule 2-102(B) 
[DR:2-102] indicates that the name of a lawyer holding a public office shall not be used 
in the name of a law firm. 
 
   Further guidance is available through Ethical Consideration 2-13 [EC:2-13] which, in 
pertinent part, finds that the practice of a law firm's use of a firm name retaining the name 
of a retired partner is not improper if (1) the firm is a bona fide successor of a firm in 
which the retired person was a member; (2) the use of the name is authorized by law or 
by contract; and (3) the public is not misled thereby. Furthermore, EC:2-13 also indicates 
that the name of a partner who withdraws from a firm but continues to practice law 
[elsewhere] should be omitted from the firm name in order to avoid misleading the 
public. 
 
   The Committee is of the opinion that the continued use of the retired partner's name in 
the firm's name along with the indication that the named partner has retired are not 
improper provided that the retired partner practiced with the firm up to the time of his 
retirement and so long as the retired partner does not assume public office or practice law 
elsewhere. The Committee believes that such a use of the retired lawyer's name serves as 
informational and archival and does not rise to the level of maintenance of “an 
association” with the firm as proscribed by the requirements of the retired status of VSB 
membership. 
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