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LEGAL ETHICS OPINION 1368 MEDIATION — ARBITRATION:
ATTORNEYS FORMING LAY
CORPORATION TO PROVIDE
MEDIATION/ARBITRATION SERVICES
TO CORPORATION’S CUSTOMERS.

You have indicated that Attorneys, A and B, are the sole shareholders of Virginia
Corporation, X, which was formed for the purpose of providing mediation and arbitration
services, in all fields except domestic relations, to the general public. Mediation and
arbitration services will be provided by A and B, as well as by other attorneys, on an
independent contractual basis with Corporation X. Each mediator or arbitrator will
disclose to the parties at the outset that although he/she is a licensed attorney, he/she will
not be serving as an attorney and will not provide legal advice at any time to any person
during or in connection with the mediation or arbitration process. Further, you advise that
Corporation X will charge an administrative fee, to be totally retained by the Corporation,
and an hourly fee for the services of the mediator or arbitrator, a portion of which will be
paid to the mediator or arbitrator and the remainder of which will be retained by the
Corporation. With specific regard to mediation, you indicate that the lawyer/mediator
would agree in advance that they (1) will clearly inform the parties of the lawyer's role
and will obtain the parties' consent to this arrangement; (2) will draft settlement
agreements but only after advising and encouraging the parties to seek independent legal
advice before executing it; (3) will not act on behalf of any party in court nor represent
one party against the other in any related legal proceeding; and (4) will withdraw as
mediator if any party so requests or if any of the conditions (1) through (3) above are no
longer satisfied, following which withdrawal the lawyer/mediator will not continue to act
on behalf of any of the parties in the matter that was the subject of the mediation. Finally,
you indicate that potential arbitrators and mediators who have prior relationships with
parties will not be appointed to serve in a dispute involving such parties.

You have inquired if the scenario you present violates any disciplinary rules. In
addition, you have asked the Committee to consider specifically the propriety of: (1)
Attorneys A and B, who will serve as mediators or arbitrators, soliciting business for
Corporation X from other attorneys, insurance carriers and the general public; and (2)
attorneys entering into contractual arrangements with Corporation X in which the hourly
fee charged for the mediator's or arbitrator's services is split between the corporation and
the mediator.

Based on the descriptions you have provided as to the activities involved in the
proposed mediation/arbitration endeavor, and upon Virginia Code §8.01-581.21, which
defines a mediator as "an impartial third party" without regard to that individual's status
as an attorney, the Committee is of the view that such activities do not constitute the per
se practice of law. Therefore, the Committee opines that the Code of Professional
Responsibility has only limited application to the circumstances you describe. Although
the facts, as you have presented them, indicate that the attorney/mediator will not be
serving as attorneys and will not be providing legal advice to the parties, the Committee
is of the view that the activities involved in mediation and the subject matter to which the
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mediation is addressed closely resemble the practice of law. The Committee believes that
providing legal information, albeit not legal advice, and assisting individuals to reach
agreement on such issues as division of property, contractual obligations, liability and
damages, by definition, entails the application of legal knowledge and training to the
facts of the situation. (See LE Op. 511, LE Op. 513, LE Op. 516, LE Op. 519) Therefore,
under the rationale of LE Op. 1325 and ABA Opinion 336, the Committee believes that
such activities subject the attorney/mediator to the provisions of the Code of Professional
Responsibility while carrying out the tasks involved in mediation.

The Committee has consistently recognized the permissibility of lawyers engaged
simultaneously in the practice of law and related entrepreneurial endeavors. Thus, the
Committee is of the opinion that the solicitation of business for Corporation X, as you
describe, would not be improper. The Committee cautions, however, that the attorneys'
ownership interest in the mediation/arbitration enterprise, Corporation X, may constitute
the type of financial, business, property or personal interest envisioned by DR:5-101(A).
Thus, before referring a client to Corporation X, or before accepting representation of a
client who was theretofore served by Corporation X, albeit by another mediator or
arbitrator, Attorneys A and B must obtain the consent of the client after full and adequate
disclosure of the attorney's personal interest. (See LE Op. 1345, LE Op. 1254, LE
Op. 1198, LE Op. 1131, LE Op. 939, LE Op. 512, LE Op. 187) In addition, Ethical
Consideration 5-20 provides specific direction regarding the provision of mediation
services by attorneys and their subsequent professional relationships with the parties
involved. (See LE Op. 849, LE Op. 590, LE Op. 544, LE Op. 519, LE Op. 516, LE Op.
513, LE Op. 511)

With regard to your question (2), related to the splitting of fees between the mediator
and Corporation X, the Committee is of the opinion that, since the business of
Corporation X does not constitute the practice of law, the prohibitions of the Code of
Professional Responsibility against sharing fees with non-lawyers are inapplicable in the
usual course of the business of Corporation X. To the extent that the mediator is engaged
by the parties as a scrivener of the agreement reached during the mediation process, such
tasks do not constitute the practice of law and, therefore, fees paid for that service are not
deemed to be legal fees. Should, however, the mediator/lawyer provide any services
beyond those of a scrivener, the mediator/lawyer must meet the requirements of DR:3-
102, which prohibit the sharing of legal fees with a nonlawyer, and DR:5-107, relative to
settling similar claims of clients. (See Kansas Opinion 84-8 (10/4/84), ABA/BNA Law.
Man. on Prof. Conduct 801:3818; Association of the Bar of the City of New York
Opinion 1987-1 (2/23/87), ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 901:6404; Tennessee
Ethics Opinion 83-F-39 (1/25/83), ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 801:8107)

Finally, the Committee cautions that, as in any other activities engaged in by members
of the Bar, any criminal or deliberately wrongful act, or any conduct involving
dishonesty, fraud, deceit, or misrepresentation which reflects adversely on a lawyer's
fitness to practice law would be improper and violative of DR:1-102(A)(3) and (4) and
would subject the attorney to disciplinary action. (See ABA Formal Opinion 336; LE Op.
1325 at 3).



