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LEGAL ETHICS OPINION 1348  ADVERTISING AND SOLICITATION –  
      LAWYER REFERRAL SERVICE:  
      PROPRIETY OF NONLAWYER  
      SCREENING CALLS AND REFERRING  
      POTENTIAL CLAIMS TO ATTORNEY  
      MEMBERS. 
 
   You indicate that your firm acts as local counsel for a not-for-profit corporation which 
intends to operate a cooperative advertising and (lawyer) referral program in Virginia. 
The corporation will employ advertisements which will be pre-screened and reviewed by 
any participating Virginia attorney and which will direct an injured party to a toll-free 
telephone number. As you have presented the facts, the caller will then be referred to one 
of the limited number of participating Virginia attorneys without any statement that any 
participating attorney is a recognized or certified specialist in a particular area of law. 
 
   You have further indicated that the number of attorneys permitted to participate in each 
area would depend upon the size of the area, but, hypothetically, 20 to 30 openings would 
be available for a particular metropolitan area. Each prospective member would be 
required to pay one-time enrollment and production fees, in addition to monthly 
administrative and media fees, with no correlation between the fees paid to the 
corporation and either the number of referrals received by a given attorney or the amount 
of the legal fees generated in any given case. 
 
   The facts stated in your March 9, 1990 inquiry indicate that the corporation will adhere 
to standards including admission criteria, malpractice insurance coverage, minimum 
experience and professional conduct levels, methods for determining client satisfaction, 
and procedures for suspension and removal of participating attorneys. As clarified in your 
May 11, 1990 letter, you indicate that non-lawyer staff members of the corporation will 
not make determinations as to the merits of any caller's case. Your May 11 letter also 
advised that, although the corporation currently does permit any one attorney or firm to 
acquire more than one opening in a particular metropolitan area, limited to a maximum of 
20% of the regional openings, the corporation would consider making the (20%) cap 
more restrictive or otherwise limiting any single lawyer's access to no more than one 
opening. 
 
   Finally, you advise that the corporation is active to some degree in all other states with 
the exception of Iowa, has limited its activity in California and Michigan to the 
submission of an application for permission to operate in those states, while also actively 
seeking attorney participants in those states, and is engaged in litigation in Tennessee 
with regard to its status under that state's Disciplinary Rules. 
 
   Any determination as to the legality of the corporation's operations in Virginia 
obviously constitutes a legal question beyond the purview of this Committee. Based upon 
the facts you have provided, the Committee will consider the propriety of a Virginia State 
Bar member's participation in the corporation's activities in the Commonwealth. 
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   The appropriate and controlling Disciplinary Rules to the facts you have provided are 
DR:2-101, DR:2-103, DR:3-101(A) and DR:3-102(A). Disciplinary Rules 2-101(A) and 
(B) require respectively that a lawyer not use or participate in the use of any public 
communication which contains a false, fraudulent, misleading or deceptive statement or 
claim and that any such public communication utilizing electronic media shall be 
prerecorded, approved by the lawyer before it is broadcast, and a copy of the actual 
transmission shall be retained by the lawyer for a period of one year following the last 
broadcast date. Disciplinary Rule 2-103(D) permits a lawyer, who is precluded from 
compensating a person or organization to recommend or secure his employment, to pay 
for public communications which are permitted by DR:2-101 and to pay the “usual and 
reasonable fees or dues charged by a lawyer referral service,” provided that the 
communication of the service is in accordance with the standards of DR:2-101. Finally, 
DR:3-101(A) precludes a lawyer from aiding a nonlawyer in the unauthorized practice of 
law and DR:3-102(A) prohibits a lawyer from sharing legal fees with a nonlawyer. 
 
   Since statements made in advertising by lawyer referral services may result in 
automatic disciplinary violations by participating attorneys, the Committee reiterates its 
earlier caution that proposed advertising should be examined by all attorneys involved in 
order to prevent the use of statements or claims that are false, fraudulent, misleading, or 
deceptive. (See LE Op. 910; see also Cleveland Bar Assoc. Opinion 89-4 (3/30/90), 
ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 901:6903; State Bar of Michigan Opinion RI-31 
(10/3/89), ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 901:4768) In addition, under the 
circumstances you have described, the Committee is of the opinion that an advertisement 
for a lawyer referral service located outside the state, which advertisement is transmitted 
via the use of electronic media, should carry some minimum identifying data such as the 
name and address of at least one participating Virginia attorney or an in-state address, 
such as that of the corporation's registered agent, to which inquiries may be directed. (See 
Maryland State Bar Association Opinion 87-41 (3/23/87), ABA/BNA Law. Man. on Prof. 
Conduct 901:4309) 
 
   The Committee has earlier opined that it is not improper for an attorney to participate in 
a lawyer referral service which limits its referrals to a certain number of attorneys in a 
specific geographic location as long as this limitation does not result in public deception 
in violation of the applicable Disciplinary Rules. (See LE Op. 926) Thus, the Committee 
believes that, in accordance with the recommendations of the ABA regarding lawyer 
referral services, the corporation must maintain a minimum number of participating 
attorneys in each region in which it operates, and further, the Committee suggests that no 
referral service be operated in a region unless at least five attorneys participate. 
 
   The Committee is further of the opinion that, in order to avoid any deception to the 
public, no single lawyer should have access to more than a single opening (position) on 
the referral list in the lawyer's geographic region. The Committee suggests also that the 
avoidance of deception requires the disclosure, by the referral service's telephone 
operators/corporate agents, of the relationship between the corporation and the 
participating lawyers, i.e., that the lawyers have paid for the advertising, as well as of the 
relationship or affiliation or lack thereof among the participating lawyers. (See New York 
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State Bar Ass'n Opinion 597 (1/23/89), ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 
901:6106; Nebraska State Bar Ass'n Advisory Committee, Opinion 89-5 (undated), 6 
ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct (Current Reports) 76) 
 
   Under the facts as you have presented them, the Committee finds no impropriety under 
DR:3-101 or DR:3-102, presuming that (a) the advertising fees as stated are not in any 
manner contingent upon either the number of referrals to a particular lawyer or the value 
of any specific case; (b) the referrals are made in strict rotation and the corporation's 
telephone operators/corporate agents have no discretion as to the rotation; and (c) the 
operators make no evaluation of the merits of any case presented, no recommendations 
regarding legal action, and do not mislead the callers as to the operator's function. 
 
   The Committee's opinion regarding the propriety of the lawyer referral service you 
describe is predicated upon the assumption that all referrals will be made only in response 
to telephone inquiries as a result of the advertising campaign and that the corporation and 
its employees will not initiate contact with any prospective clients. (See North Carolina 
State Bar Ass'n Opinion 10 (7/24/86), ABA/BNA Law. Man. on Prof Conduct 901:6602) 
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