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LEGAL ETHICS OPINION 1329  AIDING A NON-LAWYER IN THE  
      UNAUTHORIZED PRACTICE OF LAW –  
      REAL ESTATE/TITLE SERVICES:  
      ATTORNEY RETAINED BY  
      CLIENT/TITLE AGENCY TO ASSIST IT  
      IN PREPARATION OF DOCUMENTS  
      INCIDENT TO CONDUCTING A REAL  
      ESTATE CLOSING. 
 
   You have asked the Committee to consider the propriety of an attorney being retained 
by a client/title agency to assist it in preparing legal documents incident to the title 
agency conducting a real estate closing.  You have presented in the inquiry the following 
factual situations which describe the proposed activities of the lawyer engaged in the 
relationship with the client/title agency. 
 
   In situations where the title agency represents the buyer, the attorney will review the 
preliminary title report, will advise the buyer as to possible tenancies, and will order and 
review the completed deeds submitted by the seller's attorney. Prior to closing, the 
attorney will review the note and deed of trust prepared for buyer and will assist the 
title agency with the preparation of these documents. 
 
   In situations where the title agency represents the seller, the attorney will review the 
request for a deed and will supervise the preparation of the deeds, assumedly by the title 
agency, as well as other documents such as the 1099-B and mechanics' lien waivers. You 
have further indicated that no separate fee will be charged by either the law firm or the 
agency and, instead, the agency will charge the buyer or seller customer a flat rate for the 
combined closing services provided b the agency and attorney which would be listed as a 
"settlement fee" or "document preparation fee" on the settlement statement. 
 
   You wish to know whether any of the activities contemplated in the proposed 
relationship between attorney and client/title agency constitute a violation of the Code of 
Professional Responsibility. You have also inquired if a nonlawyer or lay entity may 
dictate the amount of fees to be charged another nonlawyer for services provided by an 
attorney. 
 
   In the Committee's view, the obvious controlling Disciplinary Rules relative to your 
inquiry are DR:3-101(A) and DR:3-102(A)(3). The rules provide, respectively, that a 
lawyer shall not aid a nonlawyer in the unauthorized practice of law, nor shall a lawyer or 
law firm share legal fees with a nonlawyer except that nonlawyer employees may be 
included in a compensation or retirement plan, which is based in whole or in part on a 
profit-sharing arrangement, if it does not circumvent another Disciplinary Rule. In 
addition, the Committee believes that both DR:2-103(D) regarding compensation to 
others for securing a lawyer's employment by a client and DR:5-101(A) regarding a 
lawyer's own financial, business, property, or personal interests in conflict with the 
interests of his client are pertinent to the issues you have raised. 
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   The Committee previously opined in LE Op. 1003 that an arrangement between a 
financial advisor and an attorney may constitute the unauthorized practice of law even 
where there is no sharing of fees between attorney and nonlawyer, but where the attorney 
reviews forms prepared by the financial advisor to ascertain the client's debt position, 
recommend a curse of action, file the forms and appear at the court proceedings. The 
Committee cautioned that unless the forms were being filled out by the nonlawyer 
personnel under the supervision of the lawyer, a Canon 3 problem could arise. (See 
DR:3-101(A), DR:3-104(A)) Therefore, where the nonlawyer is not an employee under 
the direct supervision of a lawyer, there is a greater likelihood for the attorney who is 
assisting the non-employee layperson to be operating in violation of Canon 3. (See 
also LE Op. 513 and LE Op. 1044) 
 
   The determination of whether the client/title agency's engaging in the instant proposed 
activities constitutes the unauthorized practice of law is beyond the purview of this 
Committee's authority. (But see UPL Ops. 57, 76, 86, 91) The Committee has previously 
opined that it is improper for an attorney to render legal advice to others at the request or 
direction of a corporation, not a professional corporation of attorneys, when the 
corporation is comprised of individuals not authorized to practice law and when charges 
for legal services will actually be made by the corporation, assuming that the corporation 
is deemed to be conducting the unauthorized practice of law. (See LE Op. 503. See also 
LE Op. 627) 
 
   In addition, the Committee directs your attention to LE Op. 539 in which the 
Committee opined that it was not per se unethical for a real estate attorney to participate 
in settlements where a real estate firm, operating a "settlement service," has 
recommended to its customers that a specific attorney handle the closing. However, the 
Opinion cautions that communications pertaining to the lawyer's services and legal fees 
must be truthful; the customer must have complete freedom in choosing an attorney 
for the legal services; the attorney must not receive any direct or indirect reward or other 
premium from the real estate firm as a result of his relationship with the firm; and full 
disclosure must be made as to all of the understandings and relationships between the two 
professional organizations which might influence the attorney's independent judgment. 
( DR:2-103(A)(1), (2), DR:2-103(D) and DR:5-101(A)) 
 
   The attorney's relationship with client/title agency as described in your inquiry does not 
address issues concerning recommendations or communications made on behalf of the 
attorney to prospective clients, or the disclosure of the personal interests of the lawyer 
which may affect his independent judgment on behalf of his client. The Committee 
strongly believes that the instant relationship may be violative of DR:2-103(D) 
if title agency's customers' files are systematically forwarded to the attorney and the 
customers are not given an opportunity to freely choose an attorney to prepare the 
documents for closing. Furthermore, since the title agency is not a lawyer referral service 
or issuer of qualified legal services plans to which a lawyer may pay the reasonable dues 
charged by each, the lawyer may not give anything of value or as a reward to the 
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title agency for recommending or securing his employment by a client. (See also LE Op. 
1035) Finally, the Committee cautions that failure to receive consent from the 
buyer/seller after adequately disclosing the relationship and financial, business or 
personal interests between the lawyer and title agency prior to accepting the 
representation is violative of DR:5-101(A). Ethical Consideration 5-1 [ EC:5-1] also 
provides: 
 

The professional judgment of a lawyer should be exercised within the 
bounds of the law, solely for the benefit of his client and free of 
compromising influences and loyalties. Neither his personal interests, the 
interests of other clients, nor the desires of third persons should be 
permitted to dilute his loyalty to his client. 

 
   With regard to your indication that the client/title agency will charge a "settlement fee" 
or "document preparation fee" to its customers, which fee would be inclusive of legal 
services, the Committee believes that such an arrangement is improper because of the 
obvious sharing of legal fees between a lawyer and non-lawyer which is proscribed by 
DR:3-102(A). If it is the intention of the attorney and client/title agency to mask 
attorney's legal fees under the guise of a "settlement fee" or "document preparation fee," 
the Committee directs your attention to its prior LE Op. 1220 which found that such 
conduct is deceptive and misleading and may rise to the level of misconduct. (See DR:1-
102(A)(4), DR:2-105(A), DR:9-103(B)(3). See also LE Op. 503) 
 
   Therefore, the relationship as you have described it, between a lawyer and client/lay-
entity may result in an ethical violation of Canon 3 by the attorney because it may result 
in the lawyer's aiding a non-lawyer in the unauthorized practice of law, if the activities of 
the lay-title agency are deemed to be the unauthorized practice of law. The Committee is 
of the opinion that since the arrangement you describe would be violative of DR:3-
102(A), DR:2-103(D) and DR:5-101(A), the relationship as described in the inquiry 
would be improper. 
 
   Finally, the Committee directs your attention to LE Op. 911 which has been revised 
based upon an amendment to the Internal Revenue Code. The amendment to the section 
and thus the revised Opinion makes unlawful any separate charge made to a customer by 
a real estate reporting person (which definition includes any attorney to title company) 
for complying with the requirement to file a Form 1099-B return and statement relative 
to a transaction. 
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