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LEGAL ETHICS OPINION 1306  CONTINGENT FEES – COLLECTION  
      PRACTICE – UNAUTHORIZED  
      PRACTICE OF LAW: REPRESENTING A  
      LOCAL MERCHANTS ASSOCIATION  
      WHERE CREDITORS HAVE ASSIGNED  
      THEIR RIGHTS TO THE ASSOCIATION  
      TO COLLECT THE DEBT. 
 
   You have advised that you have been asked to represent the local merchants association 
in certain collection matters where the creditors will assign their rights to collect monies 
to the association; the association will serve as the administrative body to collect these 
monies; and a lawsuit will be brought under the association name. You indicate that the 
actual creditor will advance the costs on each claim and will be ultimately responsible for 
all decisions on its own case. 
 
   You have asked the Committee to consider the propriety of your representing the 
association if you are paid on a contingency basis depending upon the sum recovered by 
your representation. 
 
   The Committee believes that underlying questions regarding the creditors' assignment 
of rights to the association and the subsequent bringing on of a suit under the association 
name are matters of legal significance, determination of which is beyond the purview of 
the Committee. The Committee directs your attention, however, to Part Six, Section One, 
Unauthorized Practice Rule 3 of the Rules of the Supreme Court of Virginia which 
outlines permissible activities of collection agencies. The Committee particularly directs 
your attention to UPR 3-102(A) which requires the collection agency to submit a list of 
lawyers from which the creditor may make his selection for representation. Whether the 
association you describe is in fact a collection agency is similarly a legal question also 
beyond the purview of this Committee. (See also Richmond Association of Credit Men, 
Inc. v. Bar Association of the City of Richmond, 167 Va. 327 (1937); UPL Opinion No. 
88) 
 
   The Committee cautions that should the association's activities be determined to 
constitute the unauthorized practice of law under the above-cited rule, the lawyer must be 
cognizant of his responsibilities under Disciplinary Rule 3-101(A) [DR:3-101] which 
precludes a lawyer from aiding a nonlawyer in the unauthorized practice of law and under 
DR:3-102(A) which prohibits the lawyer from sharing legal fees with a nonlawyer. 
 
   However, should it be legally determined that the association you described is 
permitted to proceed as you have indicated, the Committee believes that the appropriate 
and controlling disciplinary rules regarding your ethical responsibilities are DR:5-106(A) 
and (B) which respectively prohibit a lawyer from accepting compensation for his legal 
services from one other than his client, except with the consent of the client, and from 
permitting a person who recommends, employs or pays him to render legal services for 
another to direct or regulate his professional judgment in rendering such legal services. 
Further guidance is available in Ethical Considerations 5-21 [EC:5-21] and 5-23 [EC:5-
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23] which delineate circumstances regarding influence of third parties on the independent 
judgment of the lawyer. In addition, your attention is directed to DR:2-103(D) which 
precludes a lawyer from compensating a person or organization for recommending or 
securing the lawyer's employment by a client or as a reward for having made a 
recommendation which resulted in such employment. Finally, DR:2-105(C) permits 
contingent fee arrangements except in criminal cases or other matters in which such a fee 
is prohibited by law. 
 
   Despite the lawyer's compliance with the requirements of DR:5-106 and DR:2-103, it is 
the opinion of the Committee that, under the provisions of DR:2-105, whereas a 
contingent fee arrangement is not improper when a lawyer and a creditor directly agree to 
such collection representation and fee, a contingent fee for collection matters is improper 
where an intermediary brings the lawyer and client together and where the contingent fee 
is automatic. The Committee is of the belief that such a routine agreement would 
preclude the lawyer's ability to offer alternative arrangements for reasonable fees should 
both lawyer and client prefer such alternatives. (See EC:2-22) The Committee views the 
Code of Professional Responsibility's requirement for reasonable fees to be a matter 
determined by the direct agreement of the lawyer and client, on a case by case basis and 
not to be usurped by any organization. (See State Bar of Michigan Opinion RI-15 (March 
31, 1989), ABA/BNA Law. Man. on Prof. Conduct 901:4766) 
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