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LEGAL ETHICS OPINION 1265  TRUST ACCOUNTS: INVESTING THE  
      CLIENT’S ESCROW FUNDS IN  
      REPURCHASE AGREEMENTS. 
 
   You have indicated that Attorney A represents Development Company as well as a 
number of real estate purchasers of units of the development. The Development 
Company has instructed the attorney to explore alternate, higher-interest earning methods 
for investing portions of the clients' funds held in the trust account so as to defray some 
of the developer's cost for interest paid to purchasers on deposits which are unavailable to 
the developer. Generally, these are funds that are held in a trust account between eight 
and twelve months, for example, as in the case of a condominium under construction. 
 
   You wish to know whether it is ethically permissible for Attorney A to invest portions 
of the clients' funds through a Virginia bank, on an overnight basis, in Repurchase 
Agreements ("Repos") which are 100% collatoralized by U.S. Government and Agency 
Securities, but not "insured" by the Federal Deposit Insurance Corporation or Federal 
Savings and Loan Insurance Corporation as prescribed in Disciplinary Rule 9-102(C). 
You believe that the overnight investment feature of the "Repos" will utilize the excess 
funds in the clients' trust account to their best advantage. 
 
   Disciplinary Rule 9-102(C) provides that the "bank" or "banking institution" in which 
an attorney opens a trust account for deposit of a client's funds must be authorized by 
federal or state law to do business in the state of Virginia and its deposits must be insured 
by an agency of the federal government. (emphasis added) 
 
   In the view of the Committee, the strict language of the rule would not permit investing 
clients' funds in an Automatic Investment Management service as it is not a "bank" 
account as defined in DR:9-102(A) and (C).  The use of a cash management service 
which would invest clients' funds in Repurchase Agreements as an alternative to 
depositing such funds in "one or more identifiable bank accounts ... in which deposits are 
insured by an agency of the Federal Government" would be improper and violative of the 
Code of Professional Responsibility. 
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