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LEGAL ETHICS OPINION 1232  FEES – LAW FIRMS – PARTNERSHIP/ 
      EMPLOYMENT AGREEMENT:  
      PROPRIETY OF LAW FIRM’S  
      PARTNERSHIP AGREEMENT;  
      DIVISION OF FEES BETWEEN  
      ATTORNEYS. 
 
   You have provided information and a proposed agreement whereby a lawyer-employee 
of a law firm/Professional Corporation (“P.C.”) would become a shareholder in the P.C., 
which currently has only one shareholder, upon execution of a “Covenant Not to 
Compete” with the P.C. upon termination of the employment relationship. The proposed 
agreement would be partial consideration to the P.C. in return for the lawyer-employee's 
becoming a shareholder, and, among other provisions, substantively provides that, for 
three years following the lawyer-employee's termination for any reason, he will not, 
either directly or indirectly, solicit, attempt to solicit, or divert any client for whom either 
the P.C., its current sole shareholder, or any employee has performed any legal services. 
 
   The proposed Covenant further provides that should the lawyer-employee violate any 
provision of the agreement, he would pay compensation of a minimum of one hundred 
thousand dollars within ten days of the violation and would further pay compensation of a 
minimum of two thousand dollars or an amount equal to the amount billed, if greater, for 
each client for whom the lawyer-employee provides legal services during the three year 
period. The agreement indicates that it would not apply to any clients of the P.C. who can 
be specifically identified as clients who were introduced to the P.C. by the lawyer-
employee. Finally, the agreement indicates that the lawyer-employee acknowledges that 
the agreement is not intended to “in any way prevent Employee from engaging in the 
practice of providing legal services in any jurisdiction in which Employee is licensed to 
practice.” 
 
   You have requested an advisory opinion on the propriety of the proposed agreement, 
with particular reference to the issues of conditions restricting an attorney's right to 
practice and the division of client fees between attorneys not employed by the same firm. 
 
   The Committee agrees that Disciplinary Rules 2-106(A) [DR:2-106] and 2-105(D) 
[DR:2-105] are the appropriate and controlling aspects of the Virginia Code of 
Professional Responsibility. Disciplinary Rule 2-106(A) plainly prohibits a lawyer from 
being a party to a partnership or employment agreement that restricts the right of a lawyer 
to practice law after the termination of the relationship created by the agreement, except 
as a condition to payment of retirement benefits. The Rule includes no quantifier or 
gradation of the prohibition. With regard to the division of legal fees between lawyers 
who are not in the same firm, DR:2-105(D) is similarly succinct. It sets out three 
conditions precedent to such a fee division and permits the division to be made only if all 
three are met: the client must consent to the employment of additional counsel; both 
attorneys must expressly assume responsibility to the client; and the terms of the division 
must be disclosed to the client and the client must consent thereto. (emphasis added) 
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   It is well settled that agreements restricting the lawyer's ability to practice law are 
viewed differently from similar agreements executed in a business setting. The 
Committee has previously opined and it continues to be the opinion of the Committee 
that such agreements are clearly violative of the prohibitions of the Code of Professional 
Responsibility since the “attorney/client relationship is consensual, highly fiduciary on 
the part of counsel, and he may do nothing which restricts the right of the client to repose 
confidence in any counsel of his choice.” Dwyer v. Jung, 336 A.2d 498, 500 (N.J. 1975) 
citing Drinker, Legal Ethics, at 89 et seq. (1965). See also LE Op. 880. Similarly, 
 

“a covenant restricting a lawyer after leaving a partnership from accepting 
employment by persons who were theretofore clients of the partnership, or from 
otherwise fully practicing his profession, is 'an unwarranted restriction' on the right of 
the lawyer to choose his clients in the event they seek his services and an unwarranted 
restriction on the right of the client to choose the lawyer he wishes to represent him.” 
 

Dwyer, at 501. 
 
   The Committee specifically adopts the language of ABA Informal Opinion 1072 which 
emphatically finds that 
 

“[t]he right to practice law is a privilege granted by the State, and so long as a lawyer 
holds his license to practice, this right cannot and should not be restricted by such an 
agreement. The attorneys should not engage in an attempt to barter in clients, nor 
should their practice be restricted. The attorney must remain free to practice when and 
where he will and to be available to prospective clients who might desire to engage 
his services.” 
 

   It is further the opinion of the Committee that the provisions of the proposed agreement 
relating specifically to “compensation and not as a penalty” being paid by the lawyer-
employee to the P.C. of some or all of the fees billed to clients for whom he provides 
services is clearly violative of the fee division provisions of DR:2-105(D) since there is 
no expectation that the P.C. would have assumed responsibility for the client nor that the 
client would have agreed to either the employment of additional counsel or to the division 
of fees. 
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