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LEGAL ETHICS OPINION 1187  TRUST ACCOUNT: DEDUCTING THE  
      AMOUNT OWED TO THE LAW FIRM  
      FROM THE DISBURSEMENT DUE THE  
      CLIENT. 
 
   You wish to know whether, at the time of settlement and receipt of funds for a 
contingency case, the law firm may deduct from the disbursement due to the client the 
fees owed to the law firm by the client for previously rendered and invoiced services 
without the client's agreement, but upon disclosure to the client. For purposes of this 
opinion, the Committee will assume that the client has received the invoice and is not 
disputing the firm's fees for previous professional services. 
 
   Disciplinary Rule 9-102(A)(2) [ DR:9-102] and 9-102(B)(1) and (3) are the appropriate 
and controlling rules in this situation. Disciplinary Rule 9-102(A)(2) provides that funds 
belonging in part to a client and in part, presently or potentially, to the lawyer or law firm 
must be deposited in a lawyer's trust account, but the portion belonging to the lawyer or 
law firm may be withdrawn when due unless the right of the lawyer or law firm 
to receive it is disputed by the client, in which event the disputed portion shall not be 
withdrawn until the dispute is finally resolved.  Disciplinary Rule 9-102(B)(1) and (3) 
provide that the lawyer also maintain complete records of all funds of a client coming 
into the possession of the lawyer and render appropriate accounts of the same to 
the client. The Committee has previously opined in LE Op. 734 that an attorney may 
apply the proceeds of a client's check toward legal fees owed by the client to the attorney; 
however, the Committee did state that the attorney must also satisfy the requirements of 
DR:9-102(B)(1) and (3) by sending to the client's last known address a notice and an 
accounting of the receipt of the check and the intended application of the proceeds 
toward the client's financial obligation to the attorney. 
 
   The committee opines that since the client has been invoiced for the services rendered 
and has not disputed the amount due, then upon sending the notices required by DR:9-
102(B)(1) and (3) outlined above, it would not be improper for the law firm to deduct 
from the disbursement due the client at the time of settlement the fees owed to the law 
firm. 
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