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LEGAL ETHICS OPINION 1118  WITNESS: ATTORNEY AS WITNESS IN  
      A SUBSTANTIALLY RELATED CASE. 
 
 
   You have presented a hypothetical situation in which A has a contract to purchase a 
parcel of land from B; however, this contract is contingent on the county's issuance of a 
building permit to A. When A, through his Attorney C, is unsuccessful in obtaining a 
permit, B retains Attorney D with Law Firm X and files a mandamus and declaratory 
judgment against the county. During the litigation, A cooperates with Law Firm X in 
their preparation for trial. In addition, A has several conversations with Attorney D 
regarding the status of this litigation as well as the status of A's contract with B. 
 
   B prevails at trial against the county and Attorney D notifies A of this development. A 
then makes demand for settlement; however, B, through his Attorney D, refuses to 
convey the parcel to A, contending that the contract is no longer valid. 
 
   A, now represented by Law Firm Y, files suit against B for specific performance of the 
contract. In this suit, B is represented once again by Attorney D of Law Firm X. 
 
   You have asked whether it is ethically permissible for Attorney D and/or Law Firm X 
to represent B in the specific performance suit; and should Law Firm Y bring this matter 
to the attention of Law Firm X. 
 
   Given the facts of this situation, the Committee believes that DR:5-102(B) is the 
appropriate and controlling rule involved. Disciplinary Rule 5-102(B) states that if an 
attorney, after undertaking employment in contemplated or pending litigation, learns it is 
obvious that he or a lawyer from his firm may be called as a witness other than on behalf 
of his client, he may continue the representation until it is apparent that his testimony is 
or may be prejudicial to his client. 
 
   Please see L E Op. No. 836 and L E Op. No. 866.  Although they are not directly on 
point with the matter in question, the Committee opines that they are dispositive of the 
issue you have raised in your inquiry.  
 
   You also wish to know whether Law Firm Y has a duty to inform Law Firm X of a 
possible conflict of interest existing should Attorney D be called to testify. Since this is 
not an issue within the purview of the Standing Committee on Legal Ethics, the 
Committee feels that if you wish you may advise Attorney D as a courtesy, if he is not 
already aware of the possibility of a conflict. 
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   Legal Ethics Committee Notes. – See Rule 3.7(c) stating that there is no longer 
disqualification of the entire firm when a lawyer must testify, unless representation would 
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create a conflict under Rule 1.7 or Rule 1.9.  Under Rule 3.7(c), this disqualification is 
not imputed to the lawyer’s firm unless there is an actual conflict of interest. 


