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LEGAL ETHICS OPINION 1116  REAL ESTATE: DISBURSEMENT OF  
      PROCEEDS PRIOR TO RECORDATION  
      OF LENDER’S DEED OF TRUST. 
 
 
   You wish to know whether a closing attorney may disburse builder's proceeds and 
builder's construction loan payoff prior to recordation of the lender's deed of trust. 
Lender, because of its familial relationship with builder, would consent to the 
disbursement of settlement proceeds prior to the recordation. You advised that both the 
lender and builder have agreed to take "whatever remedial steps are necessary" with 
regard to the outsale mortgage and/or closing to protect buyers in the event a title 
defect is found at the time of recordation. 
 
   Virginia Code § 6.1-2.13 provides "A settlement agent may not disburse any or all loan 
funds prior to the recordation of any instrument." The Committee opines that it would be 
improper to disburse the builder's proceeds and the builder's construction loan payoff 
prior to the recordation of the lender's deed of trust. 
 
Committee Opinion 
July 6, 1988 


