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   The facts of your letter are incorporated in this letter for the sake of brevity. You 
basically advise that you were previously employed by a law firm involved in energy 
law. While employed by that firm, you represented oil and gas companies in two 
administrative hearings before the Federal Energy Regulatory Commission (FERC). The 
first hearing involved a group of oil companies who opposed a proposed increase in 
transportation rates of natural gas. The second involved oil and gas companies who were 
involved in a contract dispute with a natural gas pipeline. You state that you are now 
employed by the Department of Energy's (DOE) Office of Policy, Planning and Analysis 
as a consultant. 
 
   In this capacity, you analyze national energy policy issues and advise the director and 
deputy director of the policy office. You state that you are not directly involved in any 
regulatory activities nor do you participate in any FERC proceedings. You state that you 
do not represent DOE in any type of legal proceeding nor do you provide legal advice to 
DOE. You are not retained by the general counsel's office of DOE nor do you have any 
informal, advisory relationship with lawyers in that office.  DOE is not a party to either of 
the proceedings which you were involved with in your former employment nor do you 
have any continuing involvement in either litigation in either a professional or personal 
capacity. You are not involved in the subject matter of the two proceedings in your new 
job. 
 
   Disciplinary Rule 5-105(D) of the Virginia Code of Professional Responsibility states 
that "A lawyer who has represented a client in a matter shall not thereafter represent 
another person in the same or substantially related matter if the interest of that person is 
adverse in any material respect to the interest of the former client unless the former client 
consents after disclosure." 
 
   Based upon the information provided in your letter, the Committee opines that your 
new employment is not substantially related to your prior representation of clients before 
the FERC, nor is your employment by the DOE adverse to your prior representation of 
those clients. Based upon the facts of your letter, the Committee opines that there is no 
violation of  DR:5-105(D). 
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