
LEGAL ETHICS OPINION 1097  DUAL PRACTICE – TITLE INSURANCE  
      – ATTORNEY CLIENT – DISCLOSURE. 
 
 
   You state that you have received a proposal from a title insurance company wherein the 
title insurance company would agree that your office could, under certain circumstances, 
issue title insurance binders. You would not be a licensed agent of the title insurance 
company, but your title opinions would be accepted by the company in connection with 
the issuance of the company's policies of title insurance. Both you and the title insurance 
company believe that it would be mutually advantageous for the parties for you to 
prepare and issue the title binders on those titles you examine. 
 
   The title company would appoint you as its validating officer and would authorize you 
to countersign its binders. You would agree that every binder issued in this manner would 
set forth all exceptions to the title disclosed by the examination. You would also agree, as 
validating officer, to countersign binders upon application by any other approved attorney 
in the area, in which instance you would be able to rely upon the examination of the 
approved attorney. You would further agree to promptly forward to the title insurance 
company a copy of all binders. You state that you would receive no compensation under 
this agreement. 
 
   You wish to know whether or not this arrangement is proper. 
 
   Disciplinary Rule 5-101(A) states, “A lawyer shall not accept employment if the 
exercise of his professional judgment on behalf of his client may be affected by his own 
financial, business, property, or personal interests, except with the consent of his client 
after full and adequate disclosure under the circumstances.” 
 
   In LE Op. 187, the Council of the Virginia State Bar stated as follows: “DR:5-101(A) 
does not absolutely bar any attorney from undertaking employment when the attorney has 
a personal or financial interest in the subject matter of the representation. The attorney 
cannot undertake the representation unless the client consents to the employment of the 
attorney, after the attorney explains fully the attorney's interests in the representation. 
Absent an absolute prohibition against such conduct by the Code of Professional 
Responsibility, the Committee does not believe it can bar through an ethics opinion that 
which appears to be permitted by DR:5-101(A) upon proper disclosure. In the 
Committee's opinion, if the attorney's disclosure is such that his client is able to make an 
informed decision, then the disclosure is adequate. The Committee is of the opinion that 
all doubts regarding the sufficiency of the disclosure must be resolved in favor of the 
client, and against the attorney, since it is the attorney who seeks to profit from the advice 
given his client.” 
 
   The reasoning set forth in LE Op. 187 was reaffirmed in LE Op. 1072. 
 
   Based upon the above-cited opinions, the Committee believes that the arrangement as 
set forth in your letter is not improper, as long as your client consents to your 



representation after full and adequate disclosure is made to your client of this 
arrangement. 
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