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LEGAL ETHICS OPINION 1066  CONFLICT OF INTEREST –  
      REPRESENTING CLIENT ADVERSE TO  
      FORMER CLIENT. 
 
 
   You advise that you regularly represent a corporation. In June of 1986, you began 
representing one of the corporation's employees in a contract dispute over the building of 
the employee's personal residence. In March, 1987, you terminated your representation of 
the employee because the individual on the other side of the suit and his family began 
attending the church which you attend. You referred the employee to another attorney. 
You state that the employee has not paid you any money nor has he paid your firm any 
money although he was and has been billed. The employee left the employment of the 
corporation in February, 1988. It now appears that he has violated a noncompete 
agreement which he signed during his employment with the corporation. 
 
   You wish to know whether or not you may represent the corporation against the 
employee. 
 
   Your inquiry is controlled by DR:5-105(D) and DR:4-101(B)(2) and (3). Disciplinary 
Rule 5-105(D) states that “a lawyer who has represented a client in a matter shall not 
thereafter represent another person in the same or substantially related matter if the 
interest of that person is adverse in any material respect to the interests of the former 
client unless the former client consents after disclosure.” It does not appear from the facts 
provided in your letter that the matter in which you wish to represent the corporation 
against the former client is a matter that is “the same or substantially related” to the 
matter of the former client's representation. The Committee therefore opines that you 
would not violate DR:5-105(D) in this instance. 
 
   Disciplinary Rule 4-101(B)(2) [DR:4-101] states that “a lawyer shall not knowingly use 
a confidence or secret of his client to the disadvantage of the client.” Disciplinary Rule 4-
101(B)(3) states that “a lawyer shall not knowingly use a confidence or secret of his 
client for the advantage of himself or a third person unless the client consents after full 
disclosure.” The Committee opines that it would not be improper for you to represent the 
corporation in this matter as long as you gained no confidences and secrets of the 
employee during your prior representation which could be used to his disadvantage or to 
the advantage of the corporation in the current case. 
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