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LEGAL ETHICS OPINION 1005  COURT-APPOINTED ATTORNEY –  
      DUTY TO FILE POSTCONVICTION  
      MOTIONS. 
 
 
   You advise that you are a solo practitioner and one of the few attorneys in your area on 
the court-appointed list. In a large percentage of your court-appointed cases that result in 
felony convictions, you are requested by your clients to file numerous post-sentencing 
motions. You also state that it is not unusual for you to receive such requests up to six 
months after the sentencing. 
 
   You wish to know if you have a duty to file post-conviction motions on behalf of a 
court-appointed client when the request is made more than thirty days after his 
sentencing. 
 
   Disciplinary Rule 7-101(A) [DR:7-101] requires a lawyer to seek the lawful objectives 
of his client through reasonably available means permitted by law and the disciplinary 
rules. This rule indicates that you do have a duty to file motions on behalf of your clients. 
However, this leads to a question as to whether the person you were appointed to 
represent at trial is still your “client” following conviction. In other words, a crucial 
question to be answered is when does your term of representation end. 
 
   There does not appear to be any black-letter law as to how long a court-appointed 
counsel's representation exists. However, Virginia Code Section 19.2-159 provides, in 
part, that the trial court, “shall appoint competent counsel to represent the [indigent] 
accused in the proceeding against him, including an appeal, if any, until relieved or 
replaced by other counsel.” (Emphasis added) The Supreme Court has construed this 
provision to require court-appointed counsel at any stage of the appellate process — 
including appeals to both the Court of Appeals and the Supreme Court. Dodson v. 
Director, Department of Corrections, 233 Va. 303, 351 S.E.2d 23 (1987). 
 
   The use of the phrase “until relieved or replaced” indicates that an individual attorney 
who is appointed to defend an indigent remains counsel to the indigent for purposes of 
any appeal unless relieved or replaced. 
 
   The Committee feels that a consistent reading of Section 19.2-159 indicates that a 
court-appointed counsel's term of representation extends past the date of conviction until 
such a time that all post-trial remedies are either exhausted or barred. Thus, you should 
continue to file motions on behalf of your clients until the above conditions ending 
representation occur. 
 
   However, the Committee notes two exceptions to this general rule. First, you have no 
obligation to file a motion that you feel is unwarranted by existing law and which cannot 
be supported by a good faith argument for modification of the existing law. In fact, DR:7-
102(A)(2) places an affirmative duty on you not to file such a motion. 
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   The second exception to the general rule is that it is entirely proper for you to file a 
motion for leave to withdraw if that withdrawal can be effected without material 
prejudice to your client. (DR:2-108(B)(1)) Whether or not this leave to withdraw is 
granted is, of course, entirely within the discretion of the court. (DR:2-108(C); Rules of 
the Virginia Supreme Court, Rule 1:5) 
 
   Thus, in conclusion, the Committee opines as follows: 
 
   1. You have an obligation to file post-trial motions on behalf of your court-appointed 
client as long as you are representing the client. 
 
   2. You are deemed to be representing the client until you are relieved, replaced, or all 
post-trial remedies are either barred or exhausted. 
 
   3. You have an ethical duty not to file motions which are not warranted by existing law 
and which cannot be supported by a good faith argument for modification of the existing 
law. 
 
   4. You always have the option to file a motion for leave to withdraw as counsel if that 
withdrawal can be effected without material prejudice to your client. 
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