
LEGAL ETHICS OPINION 979  ADVERTISING – SPECIALTIES. 
 
 
   You have requested an informal, advisory opinion from the Virginia State Bar Standing 
Committee on Legal Ethics (“Committee”) regarding a copy of an advertisement for a 
law firm which appeared in your local newspaper. The advertisement states in pertinent 
part: “Professional experience and expertise in the defense of juveniles.” You wish to 
know whether or not this advertisement is ethical. Since we do not have any information 
to the contrary, the Committee is assuming for purposes of this opinion that the claims of 
“professional experience and expertise in the defense of juveniles” are not misleading or 
false. 
 
   Disciplinary Rule 2-104(A) [DR:2-104] states that: “A lawyer shall not hold himself 
out publicly as, or imply that he is, a recognized or certified specialist except in 
accordance with either DR:2-101, DR:2-102, or DR:2-103. . .” 
 
   In LE Op. 923, the Committee determined that the wording of DR:2-104(A) creates a 
problem in that it prohibits an attorney from holding himself out publicly as a recognized 
or certified specialist. As the Committee points out in this opinion, the Code does not 
provide a definition of “recognized” or “certified.” 
 
   Based on the wording of the Code, the Committee, by divided opinion, stated that the 
use of the word “specializes” alone was not, per se, unethical. 
 
   The advertisement which accompanies your inquiry does not state the term 
“recognized” or “certified” specialist. It merely states “professional experience and 
expertise”. Based upon the wording of the Code, the advertisement which you presented 
for our consideration is not, per se, unethical. The Committee is once again divided on 
the point and would urge attorneys to review Ethical Consideration 2-16 [EC:2-16] when 
preparing advertisements. 
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