
LEGAL ETHICS OPINION 911  REAL ESTATE – BUYERS ATTORNEY  
      CHARGING SELLER A FEE. 
 
 
   It is not improper for buyer's attorney in a real estate transaction to charge seller a 
reasonable fee for proper compliance with the requirements of new IRS Form 1099, 
provided seller is notified of the amount of the charge and the basis for making the 
charge. The notice must be given early on in the transaction so that seller may avoid such 
charge should he so desire. [LE Op. 878, LE Op. 647, LE Op. 425] 
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   Editor’s Note. – L E Op. No. 911 was overruled by § 6045(e)(3) of the Internal 
Revenue Code, as amended by the Technical Corrections and Miscellaneous Reserve Act 
of 1988, passed by Congress on October 21, 1988.  The section makes unlawful any 
separate charge made to a customer by a real estate reporting person (which definition 
includes any attorney or title company) for complying with the requirements to file a 
Form 1099 return and statement relative to a transaction.  See also L E Op. No. 922, L E 
Op. No.927, L E Op. No. 1148, L E Op. No. 1177, L E Op. No. 1204, L E Op. No. 1228, 
and L E Op. No. 1329. 
 


