
LEGAL ETHICS OPINION 813  ESCROW ACCOUNT – DISBURSEMENT  
      OF FUNDS. 
 
 
   Subject: Disbursement of funds in a real estate transaction prior to the time that a 
perfected lien is established for the lender of the funds. 
 
   Conclusions: DR:9-102 establishes what funds must go into an escrow account and the 
conditions for withdrawing funds from the account.  Disciplinary Rule 9-102(B)(4) 
establishes an affirmative duty to pay funds to a party when the party is entitled to the 
funds and implicitly prohibits the payment of funds from an escrow account to a party 
who is not entitled or not yet entitled to the funds. 
 
   Disciplinary Rule 9-102 applies to all real estate closings in which funds are deposited 
with the attorney for distribution. However, in order to determine whether the implicit 
prohibition of DR:9-102(B)(4) prevents or delays the disbursement of funds in any 
particular transaction, it is necessary to determine if the person to whom funds are to be 
tendered is legally entitled to receive the funds at the time of the tender. This may vary 
from case to case and is a legal question. It would appear that the primary consideration 
for determining when a person is entitled to funds in a real estate transaction would be the 
understanding, agreements and contracts among and between the attorneys, the seller, the 
lawyer, and the lender. If, for example, all of these parties had agreed that all funds may 
be disbursed at a time prior to the recordation of the deeds and the establishment of a 
priority lien for the lender, then disbursement at the agreed time would not be prohibited 
by DR:9-102(B)(4) [ DR:9-102]. On the other hand, if all parties direct the attorney not to 
disburse funds until after recordation of the deed, and the establishment of a priority lien 
for the lender, then DR:9-102(B)(4) would prohibit disbursement until the agreed upon 
time. In all situations, the attorney must determine whose funds he is holding and at what 
point in time other persons become legally entitled to the funds. In other words, the 
attorney simply must comply with the requirements placed upon him by the owner(s) of 
the funds which are placed in the escrow account. 
 
   LE Op. 663 is applicable to a situation in which the buyer has agreed to the 
disbursement of funds only upon recordation of the deed and the lender's funds have been 
deposited in the attorney's escrow account with the unconditional directions to the 
attorney not to release the funds prior to the establishment of a perfected lien position. 
The time at which funds may be disbursed pursuant to DR:9-102(B)(4) [ DR:9-102] 
depends on facts which may vary from case to case. If the relevant facts differ from the 
situation addressed in LE Op. 663, that opinion may not be applicable. Section 17-79, Va. 
Code, requires that all deeds admitted to record be indexed daily. In a situation where a 
clerk's office utilizes a monitor viewer and on a particular day is unable to index on that 
system some 13 days worth of deeds that have come in, the committee opines that a 
solution to the problem is beyond the committee's purview. In this situation, the 
committee feels that it may be appropriate for the closing attorney to explain the situation 
to the seller. Normally, a sale is contingent upon good title and hopefully most sellers 
would appreciate that any delay might be for the benefit of the seller as well as the 
buyer. 
 
   The committee opines that whether or not an attorney faced with a delay of one to three 
weeks is obligated to hold the settlement proceeds in an interest-bearing escrow account 
is a legal question outside the purview of the committee. The committee feels it cannot go 
beyond advising that the parties having a potential interest in the funds should receive an 
explanation of the required delay and should be enabled to direct the closing attorney. 
The closing attorney has the right to charge the proper party should there be extra time 



and trouble involved, provided that the closing attorney makes proper disclosure with 
regard to any additional charge ahead of time. [ DR:9-102, LE Op. 663, § 17-79, Code of 
Virginia] 
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