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LEGAL ETHICS OPINION 515  FEES – TRUSTEE OF A DEED OF  
      TRUST. 
 
 
   It is not improper for an attorney-trustee in a foreclosure proceeding as a trustee of a 
deed of trust to charge a lower fee for his services than the amount set by statute. Since 
serving as a trustee is not unique to attorneys, there is no reason to conclude that the 
commission awarded to the trustee is a legal fee. Accordingly, the commission is not 
under the restrictions of the fee restraints imposed by the disciplinary rules of the 
Virginia Code of Professional Responsibility. 
 
   Disciplinary Rule 1-102 which prohibits a lawyer from engaging in fraudulent or illegal 
conduct pertains to illegal conduct involving moral turpitude. Taking a commission of 
less than the statutory amount does not involve such conduct and is, therefore, not 
improper. [ DR:1-102, Virginia Code of Professional Responsibility] 
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