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   You have presented a hypothetical situation in which the defense counsel in a workers' 
compensation claim proceeding composed a typed physician's medical report on a 
hospital's letterhead. The medical report thus composed had been sent by facsimile back 
and forth between the defense counsel and the hospital emergency room physician. The 
physician, when contacted, conceded that he had merely signed the medical report, and 
that the defense counsel, or someone in his office, had prepared it for the physician's 
signature. The defense counsel filed the report with the Workers' Compensation 
Commission and sent a copy to the claimant's counsel. Thereafter, the claimant's counsel 
and the defense counsel reached a settlement that the Workers' Compensation 
Commission approved. 
 
   Based on the facts presented, you have asked the committee to opine whether it was 
ethically permissible for the defense counsel to prepare the medical report on the 
hospital's letterhead for the physician to sign and then present it as a part of the evidence 
for an adjudication of the claimant's claim. 
 
   The appropriate and controlling Disciplinary Rules relative to your inquiry are DR:1-
102(A)(4) which prohibits a lawyer from engaging in conduct involving dishonesty, 
fraud, deceit, or misrepresentation which reflects adversely on a lawyer's fitness to 
practice law; and DR:7-102(A)(5) through (8) which provide, respectively, that a lawyer 
shall not knowingly make a false statement of law or fact; participate in the creation or 
preservation of evidence when he knows or it is obvious that the evidence is false; 
counsel or assist his client in conduct that the lawyer knows to be illegal or fraudulent; or 
knowingly engage in other illegal conduct or conduct that is contrary to a Disciplinary 
Rule; and  DR:7-105(C)(5), which provides that a lawyer appearing before a tribunal 
shall not intentionally violate an established rule of procedure or of evidence where such 
conduct is disruptive of the proceedings. 
 
   The committee notes that Rule 2B2 of the Workers' Compensation Commission Rules 
permits reports of physicians to be admitted in evidence as testimony by physicians and 
provides that, upon timely motion, any party shall have the right to cross-examine the 
source of the medical report. Rule 4:2 requires such medical reports to be filed 
immediately with the Commission, with a copy to opposing counsel. Rule 2B3 provides 
that parties shall specifically designate by author the medical reports to be received in 
evidence. 
 
   The facts presented omit any statement of whether the defense counsel, in compliance 
with Rule 2B3, had made a designation by author of the medical report to be received in 
evidence. The appearance is that, because of the settlement, the claim had not progressed 
to the point of the Rule 2B3 designation with the Commission. The meaning of designate 
by author under Rule 2B3 is, in any case, an issue of interpretation for the Commission 
and not the committee. The committee observes, however, that the dictionary definition 
of "author" is "one that originates or gives existence." Webster's Ninth New Collegiate 
Dictionary (1986). 
 
   On the facts presented, it is significant that the medical report had been sent back and 
forth between the defense counsel and the physician. It can be inferred that, although the 



defense counsel was the scrivener, the physician reviewed the medical report for 
accuracy before he signed it as his medical report. Under those circumstances, the 
defense counsel did not dictate the physician's testimony in the report. There is no 
suggestion in the facts presented that the physician took exception to the content of 
the report as an inaccurate or misleading presentation of his own findings or opinions, nor 
is there any suggestion that the physician did not adopt and voluntarily sign the report as 
his own. 
 
   Lawyers often, if not routinely, prepare writings that others sign. A familiar illustration 
consists of affidavits presented on summary judgment under Rule 56 of the Federal Rules 
of Civil Procedure. Traditionally, those affidavits are not prepared by the affiants. They 
are prepared by lawyers, in some cases by lawyers for a party and in other cases, by 
lawyers for the affiants themselves. The practice is ethically permissible as long as the 
affidavit honestly captures the affiant's testimony as opposed to the lawyer "putting 
words in the affiant's mouth." Even though the lawyer composes the affidavit, the content 
embodies the testimony of the affiant who knowingly and willingly executes it. The form 
of expression may be that of the lawyer, but the substantive content is that of the affiant. 
 
   To the extent that the form of expression may accentuate substantive content, 
examination of the affiant at depositions or at trial has a leveling effect. In the situation 
presented, it is noted that Va. Code § 65.2-703 permits discovery depositions, and Rule 
2B2 permits cross-examination of the source of a medical report. 
 
   Lawyers also commonly prepare the answers to an expert witness interrogatory under 
Supreme Court Rule 4:1(b)(4)(A)(i). In doing so, lawyers use their own form of 
expression to present information derived from the expert. In turn, the lawyer's client 
signs the answers under oath but has not composed them. 
 
   The committee is aware of your concern that the lawyer-composed medical report was 
on the hospital's letterhead. There is no suggestion, however, that the emergency room 
physician's use of the hospital's letterhead was unauthorized, or that the lawyer had 
reason to believe presenting the medical report on the letterhead was improper. There is 
also no suggestion that the lawyer misrepresented the medical report as having been 
written by the physician personally. On the facts presented, the lawyer conceded when 
asked that his office had composed the medical report. 
 
   The fact of the lawyer's composition, which the physician reviewed, adopted and 
signed, is not alone a misrepresentation or dishonest conduct under DR:1-102(A)(4). The 
committee cautions, however, that the lawyer must be circumspect in his presentation of 
the medical report. It is one thing to write "I enclose the medical report of Dr. X to be 
filed." It is something else, however, to write "I enclose the medical report that Dr. X 
prepared to be filed." The latter statement would be a misrepresentation with respect to 
the fact of preparation. 
 
   In sum, the committee is of the opinion that defense counsel's writing of the medical 
report for submission to and review, adoption and signature by the physician does not 
violate the Disciplinary Rules. The applicable ethical constraint is that the content of the 
lawyer-composed medical report must honestly capture the testimony that the physician 
wishes to present (as opposed to lawyer-created testimony that the lawyer wishes to 
present irrespective of the physician's own testimony) and must be reviewed, adopted and 
signed by the physician voluntarily. In addition, the lawyer must be alert to the DR:7-
103(B) requirement that, in dealing with an unrepresented person, a lawyer shall not state 
or imply that he is disinterested and may have to clarify his role in the matter to the 
physician. 
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