
LEGAL ETHICS OPINION 1659  ASSOCIATE OF FIRM MAINTAINING  
      OWN PRACTICE AT SEPARATE  
      OFFICE. 
 
 
   You have presented a hypothetical situation in which a law firm wishes to hire an 
attorney as an associate to make court appearances for the firm within a circumscribed 
geographical area. The associate attorney will maintain a separate practice and office, but 
will also handle cases as an employee of the law firm and be shown on the firm's 
letterhead as an associate. The attorney will be paid as other associates through the 
general payroll fund. 
 
   Under the facts you have presented, you have asked the committee to opine as to the 
propriety of hiring an associate who also maintains a separate law practice. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rules relative to your inquiry are DR:2-
101(A) and DR:2-102(B) which require that public communications such as advertising, 
letterhead, professional notices, etc. not contain statements or claims that are false, 
fraudulent, deceptive or misleading; DR:4-101 requiring protection of confidences and 
secrets; and DR:5-105 addressing multiple clients with conflicting interests. 
 
   The committee has previously opined that there is no prohibition against an attorney 
having dual separate law practices. See LE Op. 226 and LE Op. 328 (in house counsel to 
corporation or insurance company may maintain separate office for private practice); LE 
Op. 802 (attorney licensed in Virginia may simultaneously be a member of two or more 
organizations for the practice of law. 
 
   In  LE Op. 1293 the committee opined that it is ethically permissible for an attorney to 
be employed as an associate by two or more law firms or professional corporations. The 
committee warned, however, that the associate and employer/law firm must be mindful of 
their obligations to avoid the possibility of misleading anyone as to the activities engaged 
in at both firms; and they must avoid any activity or relationship which would create a 
conflict of interest. In addition to avoiding the representation of clients with conflicting 
interests, the associate must adhere to the requirements of Canon 4 for safeguarding 
confidences and secrets of the clients of each law firm. 
 
   The committee has previously opined, under similar facts, that a firm may have as an 
associate an attorney who shares office space in the same building as the firm, but 
maintains a separate practice as well. See LE Op. 1532. 
 
   In the facts you present, the committee believes it is ethically permissible for the 
associate's name to be listed as such on the law firm's letterhead or other public 
communications, assuming that it is an accurate statement of that lawyer's status or 
relationship with the law firm. DR:2-101(A) and DR:2-102(A); LE Op. 1293, supra. 
However, the law firm's stationery should disclose the address of the associate's 
office, to avoid  the possibility of misleading the public regarding the associate's 
relationship with the law firm. DR:2-102(A). 
 
   The committee cautions that the arrangement described in your hypothetical cannot be 
used to avoid the provisions in DR:2-105(D) concerning fee splitting. 
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