
1.In the event that the lawyer is engaged in an ongoing relationship with the client, DR 5-
104(A) would be applicable.  That Disciplinary Rule prohibits a lawyer from entering 
into a business transaction with a client if they have differing interests therein and if the 
client expects the lawyer to exercise his professional judgment therein for the protection 
of the client, unless the client has consented after full and adequate disclosure under the 
circumstances and provided that the transaction was not unconscionable, unfair or 
inequitable when made (emphasis added). 
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   You have presented a hypothetical situation in which a lawyer had failed to file suit on 
behalf of a former personal injury client, allowing the two-year statute of limitations 
period to expire. The lawyer negotiates and has his former client execute a settlement 
agreement releasing the lawyer from any liability for negligence. The former client 
executes a written "full and final release" in exchange for a sum of money paid by 
the lawyer to the former client. Throughout the negotiations, the former client was not 
represented by independent legal counsel, nor was he advised to secure independent 
counsel. 
 
   You have asked the committee to opine whether, under the facts of the inquiry, 
Disciplinary Rule 6-102(A) prohibits the lawyer from settling a potential malpractice 
claim by his former client, or does the Rule operate prospectively, i.e., prohibit 
agreements limiting the lawyer's liability when executed at the outset of the 
representation. In addition, you ask, if DR:6-102(A). does not per se prohibit this 
conduct, does Canon 5 impose any duties or restrictions before the lawyer may ethically 
settle the malpractice claim with the client. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rules relative to your inquiry are DR:6-
102(A) which precludes a lawyer from limiting his liability to his client for his personal 
malpractice; and DR:7-103(A)(2) which prohibits a lawyer from giving advice to a 
person who is not represented by a lawyer, other than the advice to secure counsel, if the 
interests of such person are or have a reasonable possibility of being in conflict with the 
interests of his client. /1 The committee has previously opined that it is not ethically 
improper for an attorney to include in a retainer agreement with a client a provision for 
binding arbitration or nonbinding but admissible arbitration of any malpractice claim 
which may arise out of the professional employment, provided that the client consents 
after full disclosure of the effect of such a provision and after the client is advised to seek 
independent counsel in regard to the advisability of such a provision. See LE Op. 638. 
However, the committee interprets that Opinion to indicate that the inclusion of such an 
arbitration provision in retainer agreements is not violative of the prohibited limitation of 
liability since any such arbitration does not specifically limit the liability but merely 
identifies a procedure by which the liability (and damages) may be determined. 
 
   In the facts you present, the committee believes that it would not be improper for a 
lawyer to secure from his client a release from liability for specific completed acts, in 
exchange for consideration paid to the client, provided, however, that (1) there is full 
disclosure to, and consent received from, the client; (2) the client is first advised to seek 
independent counsel as to whether to sign such an agreement; and (3) provided that the 
transaction was not unconscionable, unfair or inequitable when made. 
 
   Conversely, however, the committee reiterates its earlier conclusions, predicated on the 
plain language of the Rule, finding that it would be improper and violative of DR:6-
102(A) for a lawyer to prospectively limit his liability to a client at the outset of the 
attorney-client relationship or through a general release for prospective conduct during 
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the course of the relationship. See LE Op. 1487. 
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