
LEGAL ETHICS OPINION 1466  REAL ESTATE REPRESENTATION:  
      APPLICATION OF THE WET  
      SETTLEMENT ACT TO REAL ESTATE  
      CLOSING HANDLED BY SEPARATE  
      ATTORNEYS FOR PURCHASER AND  
      SELLER. 
 
   You have indicated that a real estate transaction involves one attorney who represents 
the seller and another attorney who represents the purchaser. You further indicate that the 
attorney representing the purchaser will do the "closing" with his client and lender and 
then disburse funds to the seller's attorney who has drawn the deed and who will assume 
responsibility for paying off existing mortgages, real estate commissions and other costs. 
 
   You have asked the Committee to opine as to the form of funds which must be used 
when the purchaser's attorney disburses to the seller's attorney.  Specifically, you have 
inquired whether those funds must be disbursed in the form of certified funds only or 
may be disbursed in the form of certified funds or a cashier's check or in the form of an 
attorney's trust account check which is backed up by certified or cashier's funds received 
by the attorney from his client plus lender's funds which conform to the Wet Settlement 
Act, Va. Code § 6.1-2.10. You have also asked whether any cost incurred by the 
purchaser's attorney to secure a certified or cashier's check may be passed along to the 
seller's attorney and thus to the seller. 
 
   As to your first inquiry, the Committee is of the opinion that the conclusions articulated 
in LEO Op. 183, requiring strict compliance with the Wet Settlement Act as to the form 
of funds acceptable for immediate disbursement in real estate settlements, are equally 
applicable to the circumstances you describe. Thus, the Committee opines that when the 
purchaser and seller in a real estate transaction each are represented by separate counsel 
rather than by one" settlement or closing attorney", any disbursement of purchaser's and 
lender's funds made to seller's attorney by purchaser's attorney must be made utilizing the 
form of funds enumerated in the Wet Settlement Act. 
 
   With regard to your second inquiry, as to any cost incurred by purchaser's attorney for 
securing funds in the form required by the Wet Settlement Act, the Committee is of the 
opinion that its prior LE Op. 1204, LE Op. 1228, and LE Op. 1346 are dispositive of the 
issue. Thus, such charges may not be passed on to the other party, who is represented 
by separate counsel, without the other party's prior agreement. 
 
Committee Opinion 
June 22, 1992 


