
LEGAL ETHICS OPINION 1335  REAL ESTATE PRACTICE – CONFLICT  
      OF INTERESTS – MULTIPLE  
      REPRESENTATION:  
      ATTORNEY/TRUSTEE’S DUTY TO  
      EXECUTE DEED OF RELEASE WHEN  
      NOTE HAS BEEN PAID IN FULL. 
 
   You have advised that you were the settlement attorney and served as trustee under a 
deed of trust which arose from an owner take-back financing. You indicate that the 
purchaser of the property has subsequently refinanced the property and paid off the deed 
of trust lien in full, at which closing you also presided. A separate dispute has arisen, 
however, regarding the seller's demand for interest on an escrow which you held and 
subsequently disbursed upon written instructions from both parties. Because of that 
dispute, the seller who took the owner financing originally has advised that he refuses to 
release the lien even though the debt has been paid in full. 
 
   You have asked the committee to consider the propriety of your signing a deed of 
release when you know that the loan has been paid off but the actual noteholder refuses to 
execute a certificate of satisfaction because he has another claim against the notemaker. 
 
   The Committee has earlier opined that the simultaneous relationship of settlement 
attorney for the borrower and as trustee under a deed of trust is governed by DR:5-
105(A) and (C) which requires that the lawyer disclose to both the borrower and the 
lender/creditor (in this case, also the seller) the possible effect of such relationship on the 
exercise of his independent professional judgment on behalf of each. The settlement 
attorney/trustee must obtain the consent of each, particularly the borrower, since, as 
trustee, he may be required to take an adversarial role in the future event of a default. 
(See LE Op. 1153) It appears that such an adversarial role has also arisen in the 
circumstances you describe, albeit in this case adversarial to the lender/creditor/seller. 
 
   Furthermore, the Committee has recently opined that the Code of Professional 
Responsibility is equally applicable to an attorney who is acting in the capacity of a 
fiduciary although not necessarily engaged in an attorney-client relationship with the 
person for whom he is so acting. (See LE Op. 1325; ABA Formal Opinion No. 336) 
Thus, the committee is of the opinion that, whether acting in an attorney-client 
relationship or in the capacity of fiduciary, a lawyer may not conceal or knowingly fail to 
disclose that which he is required by law to reveal. (See DR:1-102(A)(4) and DR:7-
102(A)(3)) The Committee further directs your attention to DR:2-107(A)(1) and DR:7-
102(A)(1) which instruct, in pertinent part, that a lawyer shall not assert a position or take 
other action on behalf of his client merely for the purpose of harassing or maliciously 
injuring any person. 
 
   The Committee is cognizant that the Virginia Code provides legal procedures for the 
determination of whether a “holder of a mortgage or deed of trust which has been fully 
paid or discharged has unjustifiably and without good cause failed or refused to release 
such mortgage or deed of trust”. Va. Code § 55-66.5(c). The plain language of the statute 
refers to the “holder” and makes no reference to the trustee. The determination of 
whether or not the creditor's refusal to release the lien based on a separate dispute with 
the debtor is justifiable and with good cause, and the determination of whether the trustee 
is held to the same standard, however, are legal determinations beyond the purview of 
this committee. 
 
   Thus, the Committee opines that if, after a full investigation, the lawyer who served as 
settlement attorney and now serves as trustee on the deed of trust concludes factually that 



the noteholder is unjustified in refusing to release the lien based on a separate dispute 
with the debtor and is doing so merely to harass or maliciously injure the debtor, it would 
be ethically proper for the lawyer to sign a deed of release in his capacity as trustee. 
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