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   An attorney has asked the Committee to consider the propriety of a lawyer's 
advertisement which states that an attorney will answer all legal questions on the 
telephone for a period of a year in return for a specified sum. 
 
   The appropriate and controlling Disciplinary Rules relative to your inquiry are DR:2-
101(A), DR:2-103(A)(1), (2) (Advertising and Solicitation); DR:4-101(B) (Confidences 
and Secrets); DR:5-105(C), (D) (Multiple Representation Impairing Lawyer's Judgment); 
and DR:6-101(A) (Competent Representation). 
 
   Disciplinary Rules 2-101(A) and 2-103(A)(1) and (2) provide that a lawyer shall not, 
on behalf of himself or any other lawyer affiliated with him or his firm, use or participate 
in any form of public communication, including in-person solicitation as a private 
practitioner, if such communication contains a false fraudulent, misleading, or deceptive 
statement or claim. (DR:2-101(A) and DR:2-103(A)(1)) In addition, a lawyer shall not 
engage in any in-person solicitation on behalf of himself or any member of his firm if 
such communication has a substantial potential for or involves the use of coercion, 
duress, compulsion, intimidation, threats, unwarranted promises of benefits, 
overpersuasion, overreaching, or vexatious or harassing conduct, in light of the 
sophistication of the legal matter in question, the mental state and circumstances of the 
person to whom such communication is being direct. (DR:2-103(A)(2)) 
 
   The Committee directs your attention to LE Op. 369 in which the Committee opined 
that because of a client's legal right to select or discharge counsel, giving advice of a 
general nature, for example, to a person seeking a second opinion, was “authorized by 
law” and was not deemed improper. However, the Committee believes that the statement 
“We will answer all legal questions on the telephone” is misleading because not all legal 
questions can be answered by one or two telephone calls and may require legal research 
or investigation which would entail more than general advice and may not be appropriate 
if the client has other legal counsel. Thus, a lawyer answering legal questions over the 
telephone without the benefit of a thorough investigation of the legal claim, may not be in 
a position to competently prepare and represent the interests of a client, pursuant to 
DR:6-101(A). 
 
   In addition, the Committee believes that, whenever a lawyer provides any legal advice 
to another whether by in-person communication or written communication, an attorney-
client relationship has been established and, as such, the lawyer must adhere to the 
proscriptions against revealing or using information gained during the course of the 
representation which is confidential or is a secret to the disadvantage of the client, or to a 
third party's or his own advantage. (See DR:4-101(B)(1), (2) and (3)) The lawyer 
engaging in the in-person communication in question with a prospective client must be 
mindful of any potential conflicts which may arise when the attorney is unable to exercise 
his independent professional judgment in behalf of a client because of a present or former 
representation. (See DR:5-105(C) and (D)) 
 
   It is the opinion of the Committee, therefore, that the statement in the advertisement, 
“We will answer all legal questions on the telephone,” is misleading and deceptive since 
it is making a promise that the lawyer may not be in a position to keep in light of the 



attorney's competence in the specific area of law related to the matter in question and 
whether the attorney can adequately represent the interests of the client without diluting 
his loyalty to another client. The Committee also strongly recommends the attorney 
review the Ethical Considerations related to Canon 2 regarding advertising and public 
communications, particularly EC:2-9, when contemplating any in-person communication 
whereby the attorney may anticipate that the use of his legal knowledge and skill will be 
sought by the person to whom the communication is made. (See DR:2-103(A)(1) and (2)) 
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