
LEGAL ETHICS OPINION 1264  SCOPE OF REPRESENTATION –  
      SETTLEMENT OFFERS: INFORMING  
      CLIENT OF SETTLEMENT PROPOSAL  
      EVEN IF IT IS NOT IN THE BEST  
      INTERST OF THE CLIENT. 
 
   You have advised that you represent two former employees of a corporation who claim 
the right to stock in the company under an oral agreement. One employee has begun 
litigation; the other has not done so to date. Prior to the institution of litigation, 
accusations of embezzlement were made against the former employee who has not yet 
begun litigation, although no charges were ever brought against either former employee. 
You have now received a settlement offer which involves your clients' dropping their 
claim for stock, making some cash payment to the corporation (which has no pending 
suits or counterclaims against either of them), admitting what they have done (details of 
which you have not provided), agreeing to the entry of an injunction prohibiting them 
from future acts damaging to the corporation, and agreeing to cooperate and give 
complete and truthful information about the corporation's president in a pending divorce 
proceeding. In exchange, the corporation and its president agree not to initiate criminal 
proceedings against your clients or to volunteer incriminating information to the 
authorities. 
 
   You indicate that you believe the settlement offer to be an absurd proposal and offered 
as sheer intimidation. You request that the Committee opine on whether you are 
compelled to pass this offer on to your clients. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rules are DR:6-101(C) which provides that 
a lawyer shall keep a client reasonably informed about matters in which the lawyer's 
services are being rendered, and DR:6-101(D) which provides that a lawyer shall inform 
his client of facts pertinent to the matter and of communications from another party that 
may significantly affect settlement or resolution of the matter.  Notwithstanding DR:6-
101(C) and DR:6-101(D), a lawyer may exercise his professional judgment to limit or 
vary his client's objectives and waive or fail to assert a right or position of his client only 
if he has his client's express or implied authority to do so. (See DR:7-101(B)(1)) 
 
   It is the view of the Committee that all settlement offers must be promptly 
communicated to the client unless the attorney has received prior express or implied 
authorization from the client to reject offers below a predetermined threshold of 
acceptability. The Committee opines that, absent any such prior authorization, the 
attorney is required to communicate all settlement proposals and not just ones that the 
lawyer believes are in the client's best interest. The question of whether the lawyer has 
express or implied authorization is a legal issue beyond the purview of this Committee. 
Where no such authority exists and the lawyer has received what is believed to be a less 
than acceptable settlement offer, the Committee believes that it is incumbent upon the 
lawyer to counsel the client as to the pitfalls of accepting such a settlement. The decision 
to settle, however, belongs only to the client and not the lawyer. (See New York County 
Lawyers' Association Opinion 667 (undated)) 
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