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   You have asked the Committee if it is ethically permissible to advance sums of money 
to the client once the settlement check has been received and the proceeds deposited in 
the attorney's trust account, but before the three or five day waiting period for the check 
to clear has passed. 
 
   The appropriate and controlling rules relative to your inquiry are DR:5-103(B) and 
DR:9-102(B)(4). Disciplinary Rule 5-103(B) provides that a lawyer shall not advance or 
guarantee financial assistance to his client while representing the client in connection 
with contemplated or pending litigation, except that the lawyer may advance or guarantee 
expenses of litigation, including court costs, expenses of investigation, expenses of 
medical examination, and costs of obtaining and presenting evidence provided the client 
remains ultimately liable for expenses. Disciplinary Rule 9-102 requires an attorney to 
preserve the identity of funds and property of a client and includes subsection (B)(4), 
which provides that a lawyer shall promptly pay or deliver to the client or another as 
requested by such person the funds, securities, or other properties in the possession of the 
lawyer which such person is entitled to receive. Thus, the rule implicitly prohibits the 
payment of funds from an escrow account to a party who is not entitled or not yet entitled 
to the funds. 
 
   The Committee is of the belief that the attorney-client relationship is not automatically 
terminated by the mere receipt of the settlement proceeds check and, therefore, the 
prohibition contained in DR:5-103(B) against advancement of financial assistance 
continues to preclude such advancements during the period prior to the collection of the 
check. Furthermore, the Committee is of the view that DR:9-102(B)(4) requires that the 
lawyer ascertain whether the person to whom the funds are to be released is legally 
entitled to receive the funds at the time of disbursement. Thus, if the attorney is required 
by law to hold the settlement proceeds in a trust account for three or five days to assure 
that the settlement check has been collected, then DR:9-102(B)(4) would prohibit 
disbursement until the lapse of the requisite period of time. For the lawyer to disburse on 
uncollected funds would be tantamount to using one client's collected funds as an 
advancement on the uncollected funds of a second client. 
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