
LEGAL ETHICS OPINION 1188  FEES – DOMESTIC RELATIONS:  
      ATTORNEY PARTICIPATING IN  
      INCREASING ANOTHER ATTORNEY’S  
      FEES. 
 
   You advised that A and B are engaged in divorce proceedings and are represented by 
separate counsel. Upon accepting employment, B's attorney agreed to a fee in the amount 
of $1,500, which B's attorney asked for in the property settlement on behalf of his client. 
The parties agreed to discuss the property settlement agreement, which was heavily 
slanted toward A. Upon the arrival of B and her attorney at A's lawyer's office, 
they were given a draft of the property settlement wherein the attorney's fees had been 
increased to $2,500. Later, B learned from her attorney that A was attempting to make 
B's attorney's compensation more in line with that which A was paying his own attorneys. 
 
   You wish to know whether it is ethically permissible for an attorney to participate in 
making such an increase and whether B's attorney may accept the fee. 
 
   The Committee believes the appropriate and controlling disciplinary rules relative to 
your inquiry are DR:2-105(A), (B) and (D) and DR:5-106(A).  The rules provide that a 
lawyer's fee shall be reasonable and adequately explained to the client. The basis for the 
rate of a lawyer's fee shall be furnished upon the request of the client, and a division of 
fees between lawyers who are not employed by the same firm may be made only if: (1) 
the client consents to the employment of additional counsel; (2) both attorneys expressly 
assume responsibility to the client; and (3) the terms of the division of the fee are 
disclosed to the client and the client consents thereto. (See DR:2-105(A), (B) and (D)) An 
attorney shall not, except with the consent of his client and after the full and adequate 
disclosure, accept compensation or anything of value related to his representation or his 
employment by his client from a third party. (See DR:5-106(A)) 
 
   The Committee believes that an attorney may not take part in making an increase in any 
fee without first obtaining the consent of the client.  Certainly, where there has been prior 
agreement between a client and his attorney on the amount of fees and such fees are 
reflected in the property settlement agreement, it would be improper for the attorney to 
acquiesce to the proposed increase made by opposing counsel or his client. This is 
not a situation involving the additional employment of counsel where the client may have 
consented to the increase in the fees. A lawyer is prohibited from accepting any portion 
of a fee from a third party, nor any fees which the client disputes. (See DR:9-102(A)(2)) 
Ethical Consideration 5-22 [ EC:5-22] provides in part that if a lawyer is compensated 
from a source other than his client, he may feel a sense of responsibility to someone other 
than his client. Furthermore, the Committee would direct your attention to Goldfarb v. 
Virginia State Bar, 421 U.S. 773 (1975), in which the United States Supreme Court held 
than an attorney or members of the legal profession adopting a rigid price such as 
a minimum fee for a specific contemplated legal service is a form of price fixing which is 
a violation of § 1 of the Sherman Act prohibiting anticompetitive conduct by lawyers. 
 
 
   The Committee would opine that it is improper for an attorney to participate in or agree 
to an increase of his fees as proposed by opposing counsel when he previously entered 
into a fee agreement with his client, and the client has not consented to the increase in 
fees. It is unethical for an attorney to accept or retain any fees proposed by a third party 
where the client has not consented to the proposed fees and acceptance of the same will 
have compromised his client's position. It is improper to accept any fees if it is the 
lawyer's intention to accept direct compensation from one other than his client. 
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