
LEGAL ETHICS OPINION 1075  CONFLICT OF INTEREST –  
      REPRESENTING CLIENT ADVERSE TO  
      FORMER CLIENT. 
 
 
   You advise that you were retained by a young Navy man to draft a separation 
agreement in March, 1987, as he and his wife were separating and wanted to settle their 
property. There were no children born of the marriage. You drafted the agreement and 
that client and his wife signed it. The client is now stationed in Italy and would like to 
obtain an uncontested divorce on the grounds that he and his wife have been separated for 
more than six months. His wife has indicated that she will not contest the divorce. For 
expediency, the wife has contacted you to ask if you will handle the divorce case. The 
husband has consented to your representation in this case. 
 
   You wish to know whether or not you may represent the wife in the divorce action, 
having previously represented the husband in drafting the separation agreement. 
 
   Disciplinary Rule 5-105(D) [ DR:5-105] states that: 
 

A lawyer who has represented a client in a matter shall not thereafter 
represent another person in the same or substantially related matter if 
the interest of that person is adverse in any material respect to the 
interest of the former client unless the former client consents after 
disclosure. 

 
   The Committee opines that it would not be improper for you to represent the wife in 
this matter since the husband has consented to your representation. (See also LE Op. 888 
and LE Op. 792) 
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