
LEGAL ETHICS OPINION 1074  ATTORNEY/CLIENT CONFIDENCES  
      AND SECRETS. 
 
 
   You advise that you were retained by X to obtain a divorce from his second marriage. 
The property settlement was prepared, depositions taken and a final decree prepared. 
However, while at the courthouse on another matter, you checked to see if the 
commissioner's report had been filed in the case. Not having the chancery number, you 
looked up the number and discovered two chancery numbers and a divorce decree that 
was entered for the same individual from his first wife in April of 1986, which was one 
year and four months after his second marriage took place. You informed X of this 
information and X stated that he had obtained a divorce overseas, had not received the 
divorce papers, and therefore had filed for a divorce in this country to appease his second 
wife, who was not aware of a previous marriage until after their marriage had taken 
place. You then noticed that X stated on the second marriage license that it was his first 
marriage. You advised X to obtain the divorce papers from the overseas country as soon 
as possible; he never produced the papers. 
 
   You then met with the circuit court judge to whom the case was assigned and advised 
the judge of the situation. He advised you to take no further action in the matter and to 
notify the opposing attorney at once. You sent the opposing attorney a letter outlining the 
above situation in January, 1988 and to this date have received no response. 
 
   X has now retained another attorney to obtain his second divorce. You state that you 
are reluctant to sign a withdrawal of counsel order, since you feel that the point is moot 
and may constitute a fraud on the court. 
 
   You wish to know whether or not you must withdraw from the case and also what your 
responsibility is to the commissioner in chancery who oversaw the depositions. You wish 
to know whether it is your ethical duty to advise the commissioner of the situation since 
you believe he based his report on incomplete information. 
 
   With regard to your first question, DR:2-108(A)(3) states that "except as stated in 
paragraph (C), a lawyer shall withdraw from representing a client if the lawyer is 
discharged by the client." The Committee believes you should withdraw as counsel since 
your client has hired another attorney. 
 
   Disciplinary Rule 4-101(D)(2) [ DR:4-101] states that "a lawyer shall reveal 
information which clearly establishes that his client has, in the course of the 
representation, perpetrated a fraud related to the subject matter of the representation upon 
a tribunal. Before revealing such information, however, the lawyer shall request that his 
client advise the tribunal of the fraud. Information is clearly established when the client 
acknowledges to the attorney that he has perpetrated a fraud upon a tribunal." As far as 
the second divorce is concerned, any fraud which may have been committed by your 
client has not been acknowledged as such by your client. It would therefore be improper, 
under DR:4-101(D)(2), for you to advise the commissioner in chancery of this 
information. 
 
   The Committee therefore directs you to DR:4-101(B)(1) and (B)(2), which states that 
"except as provided by DR:4-101(C) and (D), a lawyer shall not knowingly (1) reveal a 
confidence or secret of his client or (2) use a confidence or secret of his client to the 
disadvantage of the client."   DR:4-101(A) defines "confidence" as information protected 
under applicable law and "secret" as information gained in the professional relationship 



which the client has requested be held inviolate or the disclosure of which would be 
embarrassing or would likely be detrimental to the client."  Ethical Consideration 4-6 
provides that "the obligation by a lawyer to preserve the confidences and secrets of his 
client continues after the termination of his employment." 
 
   Based upon the above cited disciplinary rules, the Committee opines that it would be 
improper for you to inform the commissioner in chancery of the information you have 
learned concerning your client's first divorce.  
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