
LEGAL ETHICS OPINION 1061  CONFLICT OF INTEREST -   
      REPRESENTING CLIENT ADVERSE TO  
      FORMER CLIENT. 
 
 
 
   You have furnished the Committee the following facts: 
 

Attorney A represented Y in successfully obtaining a Certificate of Public 
Need ("CON") for a fixed specialized medical treatment facility in 1985. 
In 1987, attorney A undertook to represent X in filing for a CON for the 
same type of facility nearby, after unsuccessfully negotiating with Y or X 
for over five months to establish a joint facility of a similar type. 
Immediately thereafter in 1987, Y began to seek a CON for a similar, but 
mobile treatment facility, to serve other hospitals in the same planning 
district. The 1987 applications for both X and Y, while in separate review 
cycles, are considered competing. Attorney A asks if he has a conflict of 
interest. The Committee opined that DR:5-105(D) was not violated because 
the two matters were not substantially related. A's initial representation 
of Y was to establish the need for a fixed medical treatment facility and 
that representation has been completed. A's later representation of X is 
not substantially related because A is now representing a different client 
in an attempt to show a need for an additional identical unit in another 
facility. The interest of X is only adverse to Y's interest in its most 
recent CON application. 

 
   You ask the following: (1) Is there a conflict of interest under Disciplinary Rule 5-
105(D) created by your representation of * * * and its certificate of need application; (2) 
In this matter does Canon 4 require your withdrawal from representation of * * *; and (3) 
Has * * * waived any right to allege a conflict of interest due to their knowledgeable 
acquiescence of your representation of * * * for over five months. 
 
   With regard to your first question, DR:5-105(D) states that "a lawyer who has 
represented a client in a matter shall not thereafter represent another person in the same 
or substantially related matter if the interest of that person is adverse in any material 
respect to the interest of the former client, unless the former client consents after 
disclosure." You advise that while a member of your former law firm, you previously 
represented in its CON application for its fixed site MRI to be located at the * * *. You 
now represent * * * in their CON application to establish a mobile MRI facility in 
Northern Virginia. The Committee does not believe that these two matters are 
substantially related. Your representation of * * * was to establish the need for a fixed 
MRI and that representation has already been completed. The Committee does not 
believe that your representation of * * * is substantially related merely because you are 
now representing a different facility in their attempt to show a need for 
a mobile unit at another facility. The Committee therefore opines that a 
conflict of interest does not exist with your representation of * * *. 
 
   Your second question is whether Canon 4 requires your withdrawal from 
representation of * * *. DR:4-101(B)(2) states that a lawyer shall not use the confidence 
or secret of his client to the disadvantage of the client. DR:4-101(B)(3) states that a 
lawyer shall not use a confidence or secret of the client for the advantage of himself or a 
third person, unless the client consents after full disclosure. Ethical Consideration 4- 
6 [ EC:4-6] advises that the obligation of the lawyer to preserve the confidences and 
secrets of his client continues after the termination of his employment. Based upon the 



information provided in your letter, the Committee opines that Canon 4 would not be 
violated. The Committee bases this opinion on the fact that you state in your letter that 
the information you learned during your former representation of * * * is now a matter of 
public record. Furthermore, you state that you did not learn any information other than 
that which is now public which would be confidential since you withdrew from the 
former firm prior to the initiation of operation of the MRI unit at the * * *. 
 
   Finally, you ask whether * * * waived any right to allege a conflict due to their 
knowledgeable acquiescence of your representation of * * * for over five months. The 
Committee does not generally support a waiver theory as it relates to an attorney's ethical 
responsibility unless specifically authorized by the Code of Professional Responsibility. 
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   Editor’s Note. – The asterisks in the opinion above represent deletions made to protect 
the confidentiality of the parties. 


