
LEGAL ETHICS OPINION 1047  PAYMENTS TO EXPERT WITNESSES. 
 
 
 
   You advise that your office represents a medical consulting firm that provides their 
clients and their clients' attorneys with medical reports and services of expert witnesses 
who are expected to give sworn testimony in medical malpractice and personal injury 
cases. The services of the medical consulting firm are available on either a direct fee per 
service basis or a contingency fee basis. With respect to the 15% contingency contract, 
expert witnesses are not advised of the terms and conditions of the contingency 
arrangement; no expert witness is an officer, director, employee or shareholder of the 
consulting firm; all expert witnesses are paid in full prior to testifying; no payment to any 
expert witness is contingent either directly or indirectly on the outcome of the case; and 
no benefit will accrue to any expert witness as a result of favorable disposition of the 
case. A specific provision of the written contract between the medical consulting firm and 
the client gives the client's attorney authority to pay all proper items of cost directly to the 
medical consulting firm from any proceeds recovered. 
 
   You wish to know whether or not a lawyer may recommend to a client that their client 
engage, or represent a client who engages, the medical consulting firm on a contingency 
fee basis. 
 
   Disciplinary Rule 7-108(C) [DR:7-108] states “A lawyer shall not take, offer to pay, or 
acquiesce in the payment of compensation to a witness contingent upon the content of his 
testimony or the outcome of the case. . . .” In addition, EC:7-25 advises that “Witnesses 
should always testify truthfully and should be free from any financial inducements that 
might tempt them to do otherwise. A lawyer should not pay or agree to pay a nonexpert 
witness an amount in excess of reimbursement for expenses and financial loss incident to 
his being a witness; however, a lawyer may pay or agree to pay an expert witness a 
reasonable fee for his services as an expert. But in no event should a lawyer pay or agree 
to pay a contingency to any witness.” 
 
   The contingency fee contract which you included with your inquiry does not appear to 
violate the above-cited provisions of the Code of Professional Responsibility as long as 
no payment to any expert witness is contingent either directly or indirectly on the 
outcome of the case, whether that fee comes from you or the medical consulting firm. 
 
   The Committee cautions that you should be certain you do not violate DR:3-102(A) 
which states that a lawyer or law firm shall not share legal fees with a non-lawyer. That 
is, no portion of the fee to the medical consulting firm should be derived from that which 
would otherwise be your fee. 
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