
LEGAL ETHICS OPINION 1016  ATTORNEY – BILLING SERVICES. 
 
 
 
   You advise that two employees of a law firm, an attorney and a bookkeeper, wish to 
form a business offering billing services to other law firms and businesses. The billing 
service would have access to billing information including the amount of time each 
attorney performed each service for each client, costs and expenses, and clients' names 
and addresses. The service would tabulate the time and cost. 
 
   You pose three questions relative to the above which collectively ask if this business 
arrangement is ethically prohibited. The Committee opines that this business arrangement 
in the abstract is not per se unethical. However, the Committee cautions that under 
certain circumstances this arrangement could place the attorney in the position of 
violating DR:5-101(A) or DR:1-102(A)(1). 
 
   Disciplinary Rule 5-101(A) states: “A lawyer shall not accept employment if the 
exercise of his professional judgment on behalf of his client may be affected by his own 
financial, business, property or personal interests, except with the consent of his client 
after full and adequate disclosure under the circumstances.” If the provision of the 
attorney's billing services to a competing law firm affects the exercise of his professional 
judgment for a client when the competing law firm represents the adverse party, then the 
attorney would be in violation of DR:5-101(A). 
 
   Disciplinary Rule 1-102(A)(1) states that “a lawyer shall not violate a Disciplinary Rule 
or knowingly aid another to do so” (emphasis added). Thus, the attorney must avoid 
complicity in any violation that may occur by the law firm which uses his billing 
services. The preservation of the confidences and secrets of a client is mandated by 
DR:4-101. However, EC:4-3 states: “Unless the client otherwise directs, it is not 
improper for a lawyer to give limited information from his files to an outside agency 
necessary for statistical, bookkeeping, accounting, data processing, handling, printing, or 
other legitimate purposes provided he exercises due care in the selection of the agency 
and warns the agency that the information must be kept confidential.” 
 
   Thus, in accordance with EC:4-3, the law firm which uses the attorney's billing services 
may only provide “limited” information necessary for the service, must select the outside 
service with due care and must warn the outside service that the information must be kept 
confidential. Failure to follow these requirements may place the law firm utilizing the 
service in violation of DR:4-101 and place the attorney who performs the service in 
violation of DR:1-102(A)(1). Details regarding the type of service rendered could exceed 
the limitation contemplated by EC:4-3. Furthermore, if the use of a “lay” billing service, 
under certain circumstances, would better protect the interests of the law firm's client, 
then it may violate the “due care” requirement to select the attorney's billing service. 
 
   In summary, while the billing service contemplated is not per se unethical, care must be 
taken so that neither the attorney performing the service nor the law firm utilizing the 
service violates the foregoing ethical consideration and disciplinary rules. 
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